Jordan – Egzotika sa bliskog istoka

Jordanci dolaze bez ikakvog imperativa na prvenstvu. Američki trener Džozef Stajbing, dosta puta prije prvenstva je kazao da želi prije svega disciplinu u timu koju „sokolovi“ i posjeduju
1403 pregleda 0 komentar(a)
Srčanos i borbenost kapitena: Zaid Abas, Foto: FIBA
Srčanos i borbenost kapitena: Zaid Abas, Foto: FIBA
Ažurirano: 30.08.2019. 08:55h

Jedna od „blagodeti“ proširenog Mundobasketa je i što na njemu možemo da vidimo ekipe kakva je Jordan.

Bez velike sportske tradicije, pogotovo kad je košarka u pitanju, Jordanci ipak dolaze na prvenstvo kao ekipa koja je prvo završila prva u svojoj kvalifikacionoj grupi, a onda u nastavku su se bukvalno čupali do zadnjeg kola. Tada su ugostili tim Novog Zelanda.

U dvorani „Princ Hamza“ poslije neizvjesne borbe sa „Tall blacksima“, predvođeni sjajnim Dar Takerom, Jordanci su uspjeli da privedu meč kraju u svoju korist 86:80.

Jordanci dugo nisu igrali značajniju ulogu u Aziji.

Priljučili su se FIBA Azijskim igrama 1983. godine i nisu do skoro imali rezultat vrijedan pažnje. Sa druge strane učestvovali su na turnirima koji nemaju neko bodovno značenje, i tu su imali zapaženije rezultate.

Tako imaju zlato sa Pan-arapskih igrara, arapskog prvesntva, ali i dva zlata sa Prvenstva Zapadne Azije.

Prva stvar prestiža po Jordance, ali ne i neke vrijednosti za bodovanje takmičenja pod okriljem FIBA je osvajanje Vilijam Džons Kup 2007. godine na Tajvanu.

Prestiž je u tome što je Jordan prva arapska zemlja koja je osvojila ovaj trofej.

Sa takvim naletom nacija je očekivala povoljni nastup na prvenstvu Azije. Jordanci nisu bili miljenici žrijeba, pošto su završili sa ekipama Kine, Filipina i Irana („azijska grupa smrti“).

Prvo dobijaju Kinu, pa gube tijesto od Irana (Iran te godine osvojio prvenstvo), pa dobijaju Filipince za prolaz dalje.

Neiskustvo se pokazalo u drugoj grupi, gdje prvo tijesno gube od Južne Koreje, pa uspijevaju da dobiju Kazahstan (koji završava kao prvi u grupi), i na kraju gube od Japana samo 3 poena razlike (platili ceh katastrofalne prve četvrtine koju su „Samuraji“ dobili 21:7).

U borbi za 5 mjesto lagano pobjeđuju prvo Katar, a potom i Kineske Tapeje.

Prva prava košarkaška zvijezda bio je bek koji je rođen u Filadelfiji, i koji je profesionalnu karijeru započeo u sarajevskoj Bosni, Rašim Rajt.

Rajt je neko ko je preko košarke prošpartao svijetom uzduž i porpijeko od Bosne, preko SAD (timove koji su pod ABA ligom), Argentine, Kine, Libije, Filipina i interesantno nikad ni za jedan jordanski klub.

Uz Rajta, vjerovanto i najvoljeniji košarkaš rodom iz Jordana je Zaid Abas. Košarkaš koji igra poziciju krila ili krilnog centra a čija je srčanost i zalaganje za nacionalan dres je za primjer ostalim košarkašima. Upravo će Abas da predvodi ekipu u Kini ove godine kao kapiten „sokolova“ (Nadimak tima).

Da je Kina talična za Jordance pokazalo je prvenstvo Azije 2009. godine. Dobijaju sve tri utakmice u grupi, dok u drugoj fazi gube samo od Kine.

Žrijeb ih je ukrstio sa Filipincima koje su dobili bez većih problema, da bi u polufinalu sa samo dva poena izgubili od Irana, koji je poslije ponovo osvojio prvenstvo.

Jordanci su imali snage da odigraju meč za treće mjesto na visokom nivou, i bez većih problema da savladaju Liban za prvu medalju na velikim prvenstvima.

Rašim Rajt je bio prvi strijelac turnira, sa prosjekom od 21 poen po utakmici, ali je nagrada MVP-a otišla Hamed Hadadiju.

Osvajanjem bronze Jordanci su sebi obezbijedili prvi Mundobasket u istoriji.

Iako je bila velika euforija, Jordan u Turskoj 2010. godine završava prvenstvo sa svih 5 poraza u grupi. Malo sportske sreće im je falilo da na otvaranju dobiju Australiju (izgubili poen prednosti).

„Sokolovi se ipak nisu obruklali na prvenstvu i pored 5 poraza, jer sem od Srbije, ni jedna ekipa ih nije u potpunosti nadigrala. Posebno je Argentina igrala nervozno sa njima.

Potom je ponovo uslijedila Kina i ponovo prvenstvo Azije. Savez je odlučio da odriješi kasu pa na trenerku poziciju dovedu Novozelanđanina Tab Boldvina.

Boldvin je stojao iza istorijskog uspjeha „Tall blacksa“ na Mundobasketu 2002. godine.

Nevejrovatno koliko je malo falilo „sokolovima“ da dođu do prvog zlata. U finalu sa domaćinom Kinom, Rajt je promašio za tri poena u zadnjem napadu, borbeni Jordanci su se ponovo izborili za loptu, ali promašeno je polaganje u zadnjoj sekundi za 70:69 na kraju za Kinu.

Žalili su se Jordanci na suđenje, bili su nezadovoljni tretmanom i povlašćenim statusom koji su imali pojedini kineski igrači, ali su ipak proslavili sjajan uspjeh, najveći u svojoj istoriji.

Više nisu vidjeli postolje, niti bili blizu njega, na velikim prvenstvima.

Prva zvijezda tima: Zaid Abas

Iskusni krilni centar je jedini igrač koji uz Musu Alavadija i Muhameda Huseina koji je igrao za Jordan 2010. godine u Turskoj.

Košarkaš koji je svoje ime izgradio u kineskoj CBA ligi, gdje je posljednje sezone nastupao za Peking Rojal Fajterse (zajedno sa NBA legendom Stefonom Marberijem).

Abas je sve ono što kapiten treba da bude, i sigurno je da će da da sve od sebe da „gurne“ sokolove kad god im se ukaže prilika.

Prednost

Jordanci dolaze bez ikakvog imperativa na prvenstvu. Američki trener Džozef Stajbing, dosta puta prije prvenstva je kazao da želi prije svega disciplinu u timu koju „sokolovi“ i posjeduju.

U reketu će se naći i košarkaš Fenerbahčea Ahmet Duverioglu, koji konačno rješava pitanje centra za Jordan. Opasan igrač je i Dar Taker, Amerikanac koji je bio najbolji kroz kvalifikacije. Uspješno nastupa za San Lorenco, sa kojim je osvojio FIBA američku Ligu šampiona.

Jordan je u pripremnom periodu dobio Senegal.

Mane

Ekipa koja ipak nema bogatu košarkašku tradiciju, neće moći protiv jačih ekipa na terenu da pruži samo srčanost i borbenost.

Većina ekipe i dalje igra jordansku ligu koja spada daleko od elite.

Bonus video: