Bjelica: Neće nas uspavati dosadašnji rezultati

Imamo nekoliko igračica sa fenomenalnim karakterom, što je uz sjajnu atmosferu bilo ključnu za dosadašnje pobjede - kaže krilni centar "crvenih"
77 pregleda 0 komentar(a)
Milka Bjelica, Foto: FIBAEUROPE.COM
Milka Bjelica, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 27.06.2011. 21:00h

Crna Gora, debitant na velikim takmičenjima, selekcija je o kojoj se najviše priča nakon prve dvije faze Evropskog prvenstva i to sa razlogom.

Izabranice Miodraga Baletića su prikazale fenomenalne igre, upisale maksimalan učinak u šest mečeva i jedina su ekipa u Poljskoj bez poraza.

Međutim, sve igračice ističu da i dalje čvrsto stoje na zemlji, ali da će dosadašnji uspjesi biti dodatni motiv da pokušaju da se domognu polufinala.

- Velika je stvar za malu državu kao što je Crna Gora, sa malim brojem registrovanih igračica, što smo napravile sjajan rezultata do sada. Ostvariti šest pobjeda u isto toliko mečeva i prikazati odlične igre je zaista fenomenalno, posebno kada igrate prvi put na velikim takmičenjima. Dosadašnji rezultati nas neće uspavati. Naprotiv, biće nam dodatni motiv da u četvrtfinalu prikažemo još jednu dobru igru i da pokušamo da se plasiramo među četiri najbolje selekcije. Dokazale smo da imamo kvalitet i da nismo slučajno došle u Poljsku. Imamo nekoliko igračica sa fenomenalnim karakterom, što je uz sjajnu atmosferu bilo ključnu za dosadašnje pobjede - kaže Milka Bjelica, krilni centar Crne Gore.

Osim rezultata za pohvalu, impresionirao je način na koji “crvene” igraju. Strpljivo u napadu, kao da imaju bezbroj mečeva na velikim takmičenjima, dok je odbrana za čistu desetku.

- Sigurno da nismo očekivalo da ćemo sa maksimalnim učinkom završiti prve dvije faze takmičenja. Na Evropskom prvenstvu je bitna svaka pobjeda, posebno kada dolazi eliminaciona faza. Nismo razmišljale koliko trijumfa možemo ostvariti, već smo išle od meča do meča sa željom da pružimo maksimum. Naredna utakmica je veoma bitna i ukoliko je dobijemo napravićemo fenomenalan rezultata plasmanom u polufinale, iako smo do sada uradile mnogo. Nadam se da smo kadre da osvojimo neku od medalja, ali o tome sada nerazmišljamo. Želimo da se maksimalno pripremo za četvrtfinale, jer popravnog nema.

Pred našom selekcijom su još dva dana pauze, jer četvrtfinale igraju u četvrtak.

Dovoljno vremena da se ekipa fizički oporavi i pripremi se za utakmicu koja otvara put ka jednom od odličja.

- Tri dana su dovoljna da se oporavimo od teških mečeva koje smo igrale do sada. Takođe, važno je što smo promijenile i grad nakon deset dana boravka u Katovicama. Postalo je malo monotono, a sada smo u Lođu. Imamo mogućnosti da prošetamo u slobodno vrijeme, ali i da iskoristimo sve pogodnosti za oporavak, koje nam omogućava domaćin. Iskoristićemo naredna dva dana da treniramo i da skautiramo rivala u četvrtfinalu. Imamo dovoljno vremena da se dobro spremimo za taj duel - zaključila je Milka Bjelica.

Selektor Miodrag Baletić i njegov pomoćnik Rade Petrović današnji dan su proveli u Bidgošću, gdje su na licu mjesta snimali rivala sa kojim će Crna Gora odmjeriti snage u četvrtak od 18 sati.

Ne opterećuju se protivnikom

Kada se povede priča koga bi igračice najviše željele za protivnika u četvrtfinalu, Milka Bjelica je bila jasna.

- Teško je reći ko bi nam najviše odgovarao. Rusija za sada igra slabo, ali kada dođu eliminacioni mečevi podiže formu i neugodan je rival. Međutim, svaka ekipa u četvrtfinalu daje više od 100 odsto, jer pobjeda otvara put ka medalji, a i nema popravnog. Sigurno da ima ekipa koja nam leže po načinu igre, ali niko ne može da garantuje da upravo tada neće odigrati najbolji meč. Zato ne treba da se opterećujemo rivalom, već o tome kako da se dobro pripremimo za četvrtfinale i da pokušamo da izborimo plasman među četiri najbolje selekcije - objasnila je 30-godišnja košarkašica.

Protiv Turske u četvrtfinalu

Crna Gora će za protivnika u četvrtfinalu imati selekiciju Turske, koja je u odlučujućem meču grupe E u Bidgošćču pobijedila Bjelorusiju 65:56 (24:14, 10:16, 15:4, 16:22).

“Crvene” dobro poznaju narednog rivala, jer su pred start takmičenja u Poljskoj odmjerile snage na turnirima u Turskoj.

U Antaliji je naša selekcija, bez pomoći Jelene Škerović, slavila 72:51, dok je u Istanbulu trijumfovao domaćin 75:54.

Međutim, tada je Crna Gora bila lišena pomoći Maje Milutinović, Jelene Škerović, Snežane Aleksić i Milke Bjelice.

Ove dvije selekcije sastale su se i u kvalifikacijama za kontinentalni šampionat.

Na Cetinju je Crna Gora pobijedila 70:52 (Iva Perovanović 19 poena, sedam skokova, Jelena Dubljević 18 poena, šest skokova, šest asistencija, Ana Baletić 15 poena, pet uhvaćenih lopti).

U revanšu u Konji upisan je poraz 72:65 (Iva Perovanović 19 poena, šest skokova, Ana Baletić 13 poena, šest skokova, Jelena Dubljević 13 poena, šest skokova, Maja Milutinović 10 poena, Jelena Škerović tri poena, 10 skokova, osam asistencija)

Parovi četvrtfinala

Srijeda (29. jun)

Letonija - Rusija (18.00)

Češka - Hrvatska (20.30)

Četvrtak (30. jun)

Crna Gora - Turska (18.00)

Litvanija - Francuska (20.30)

Bonus video: