Crna Gora piše istoriju u Nanđingu, sudar svjetova na startu kineske misije

U debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu, košarkaši Crne Gore danas (14 časova po našem vremenu) igraju sa Grčkom, najvećim favoritom grupe F
7300 pregleda 4 komentar(a)
Timska igra najveći adut: Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Timska igra najveći adut: Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.09.2019. 09:06h

Od specijalnog izvještača „Vijesti” iz Nanđinga

Prije 13 godina, generacija Tea Papalukasa, Dimitrisa Dijamantidisa i Vasilisa Spanulisa je u polufinalu Svjetskog prvenstva šokirala Sjedinjene Američke Države, nanijela joj posljednji poraz na velikim takmičenjima i osvojila srebro u Tokiju.

S druge strane Južnog kineskog mora, nasljednici sjajne generacije, koja je 2005. bila i šampion Evrope, pokušaće da prekinu post dug deceniju i osvoje prvu medalju od bronze na Eurobasketu 2009. Sada imaju veću zvijezdu nego što su bila tri velika igrača iz spoljnje linije, zvanično najboljeg košarkaša NBA Janisa Adetokunba, velike evropske zvijezde Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa i Jorgosa Printezisa, iskusnog Janisa Burusisa...

Na prvoj prepreci, ekipu u koju Grčka polaže ogromne nade čeka tim. Ekipa kojoj je najveći kvalitet baš to - što je prava ekipa. Crna Gora.

"Jedini način da se suprotstavimo rivalima i ostvarimo dobar rezultat je timska igra, pogotovo kad ispred nas imamo protivnika kao što je Grčka, sa izuzetnim individualcima. Ne bih potencirao samo Adetokunba kao svjetsku zvijezdu i trenutno možda najboljeg košarkaša, već izuzetno ozbiljan kolektiv, sa igračima Olimpijakosa i Panatinaikosa, s godinama u Evroligi iza sebe. Timska igra nas je krasila tokom kvalifikacija, nije bilo pojedinca koji se izrazito isticao brojkama. To bi trebalo da bude naš put i na Svjetskom prvenstvu", poručio je selektor Zvezdan Mitrović pred današnji obračun sa Helenima u 1. kolu grupe F na Svjetskom prvenstvu u Kini (20 časova po lokalnom, 14 po našem vremenu).

Recept za duel sa Grčkom je prost kada se napiše na papir, ali je pitanje kako ga sprovesti u djelo.

"Usporiti ih i ne dozvoliti im trčanje, tranziciju, koja proizilazi iz dobre odbrane i skoka. Moraćemo da pružimo više od 100 odsto, da kontrolišemo skok, da probamo da imamo minimum izgubljenih lopti, koje bi omogućile njihove brze napade", naglasio je 49-godišnji Podgoričanin.

I Heleni znaju šta ih čeka u obračunu sa „crvenima”.

"Pratili smo izjave trenera Grčke, znaju da u pozicionom napadu, pet na pet, imamo neke prednosti, a trčanje nije naša karakteristika. I njihov zadatak je da nas natjeraju na greške agresivnom odbranom, pritiskom na loptu... Igrači su sa tim upoznati, radili smo to i na treninzima, ali pitanje je kako će sve izgledati na utakmici. Karakteristično je i što je ovo prvi meč, dešava se puno puta da tu ne bude prava slika ekipa. Može da bude iznenađenja, nadam se da će sreća biti na našoj strani".

Crna Gora je tokom priprema igrala sa ekipama koje gaje sličan stil igre Grčkom - Francuskom, Argentinom, Brazilom i Nigerijom. Sva četiri puta je izgubila, ali se sve bolje snalazila sa presingom...

"Sve su to stvari koje su nam pomogle. Nažalost, Nikola Ivanović je imao mini povredu protiv Nigerije, on bi trebalo da razbije presing i organizuje igru. Probaćemo timskom igrom da to spriječimo, a tih sedam utakmica su nam pomogle u kreiranju i stvaranju igre, sada ćemo vidjeti kako će sve izgledati na utakmici", zaključio je Mitrović.

Ivanović je lakše povrijedio skočni zglob baš u finišu 1. poluvremena protiv Nigerije, kada je Crna Gora imala 13 poena razlike. Sada je potpuno spreman i jedva čeka da šampionat počne.

"Dugo smo čekali ovo i puno radili, bilo je mnogo „ludih” utakmica u kvalifikacijama da stignemo dovde. Sada se više osjeća trema i euforija oko Svjetskog prvenstva, a hvala bogu svi smo zdravi i spremni. Čeka nas utakmica protiv favorita grupe, možda bi bilo bolje da je prvi Novi Zeland, ali smo spremni i nadam se da ćemo kvalitetno odigrati", istakao je 25-godišnji plejmejker.

Na pitanje zar nije bolje što se na početku igra meč u kojem su autsajderi, a ne sa Novim Zelandom, u kojem bi imali imperativ, igrač Budućnost Volija je iskreno odgovorio:

"Rekao sam to bez previše razmišljanja, možda ste vi u pravu. Ovo je prvenstvo sa malo utakmica i u svaku ulaziš 100 odsto motivisan, nema nikakvog kalkulisanja. Meč sa Grčkom poslužiće kako dobar pokazatelj naše forme i nadam se boljitku igre u odnosu na pripremne utakmice".

Jasno je da Crna Gora ne može da prijeti znatno renomiranijem rivalu, ali se u vazduhu osjeća da Mitrovićevim pulenima ne fali samopouzdanja, iako Ivanović “spušta loptu”.

"Vidjelo se koliko smo motivisani, siguran sam da će takav osjećaj biti tokom cijelog dana. Izaći ćemo da odigramo najbolje što možemo. Ne kažem da je iznenađenje nerealno, ali je dosta teško. Valjalo bi da ovu utakmicu sa Grčkom računamo kao neku pripremu za duele sa dvije ekipe od kojih je Grčka jača. Nadam se pobjedi nad Novim Zelandom i lijepoj utakmici protiv Brazila".

Sporiji ritam utakmice je šansa “crvenih”.

"Mnogo bolje igramo pet na pet, a Grčka ima Kalatesa, koji je vrhunski u tranziciji i uvijek dâ pravovremen, vrhunski pas. Adetokunbo je moćan od koša do koša, dok drugi bekovi izvanredno trče. Ući u jurnjavu i ishitrenu igru nije najbolje za nas, osnovna ideja je da forsiramo pozicioni napad", poručio je Ivanović.

Dubljević: Da učinimo zemlju ponosnom

Kapiten Bojan Dubljević ne pomišlja na predaju. Nije mu takav karakter nikada ni bio.

"Čeka nas veoma težak meč, igramo protiv favorita za medalju, ali za ovo smo se spremali. Nismo došli sa bijelom zastavom, već da se borimo i da pokažemo da smo zasluženo tu. Želja nam je da ono što smo imali tokom kvalifikacija prenesemo na teren", naglasio je centar Valensije.

Ima li nervoze i treme pred početak Svjetskog prvenstva?

"Nema nikakve nervoze, samo jedva čekamo da počne utakmica".

Kako protiv Grka?

"Kao i protiv svakog do sad. Imaju zvijezde, prejak tim, ali na terenu će se sve pokazati. Oni su na papiru bolji, vidjećemo na parketu da li je to tako. Veliki su favoriti, ali mi smo ovdje došli da se borimo i učinimo našu zemlju ponosnom".

Imaju li mane?

"Svi imaju mane. Imamo ih mi, ko ih iskoristi, pobijediće", u svom stilu je rekao Dubljević.

Burusis: Moramo da odigramo čvrsto, posebno u reketu

Igra Grka se bazira na Janisu Adetokunbu, ali su veoma važni šrafovi u timu Tanasisa Skurtopulosa i najiskusniji igrači - Kostas Slukas (još se ne zna za koliko minuta je spreman), Nik Kalates, Jorgos Printezis i najstariji, 35-godišnji Janis Burusis, koji već dvije godine igra u Kini.

Nekadašnji centar Panatinaikosa, Olimpijakosa, Real Madrida, Baskonije... vodiće veliku bitku sa Nikolom Vučevićem, Bojanom Dubljevićem, Markom Todorovićem i Milkom Bjelicom.

"Moramo da odigramo čvrsto, posebno u reketu, ali košarka je timski sport i visoki i niski igrači se nadopunjavaju. Za pobjedu će biti neophodno da sve funkcioniše. Crna Gora ima odlične igrače iz NBA i jakih evropskih klubova, i sigurno je da će željeti pobjedu kao i mi. Očekuje nas težak meč, pogotovo jer je prvi na šampionatu, tako da svi osjećaju nervozu i pritisak. Neće biti lako ni njima, ni nama", rekao je Burusis.

Skurtopulos je potencirao koliko težak posao čeka njegov tim u grupi F.

"Sva tri rivala u grupi su veoma jaka. Mi jesmo favoriti, ali to ništa ne znači dok se ne dokaže na parketu", naglasio je bivši trener.

Bez telefona se ne živi

Vjerovatno mnogi od vas misle da su Crnogorci najveći zavisnici od mobilnih telefona, ali su za Kineze mala djeca.

Prvi dokaz toga vidjeli smo već na autoputu, jer je gospođa u 50-im godinama ‘ladno kucala poruke i gledala samo u telefon dok je vozila preko 100 kilometara na čas! Kinezi pričaju i kucaju poruke i dok voze motocikle, a u metrou niko ni sa kim ne razgovara, već se samo dopisuju, igraju igrice...

Imaju svoje platforme, slične vajberu i votsapu, koji su zabranjeni u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a kineska slova pišu na jedini mogući način - prvo ih kucaju na latinici, pa im onda telefonski softver sam ponudi njihove simbole (tzv. predviđanje teksta). Kinezima telefon služi i za sporazumijevanje sa strancima, jer imaju programe u kojima kažu ili otkucaju rečenicu na kineskom i vrlo brzo dobiju prevod na engleski.

Tehnologija je razvijena, ali je strancima jako teško da se snađu, jer nemaju na raspolaganju nijedan Guglov servis, na koje su navikli. Ako hoće negdje da idu, moraju da se oslone na Baidu mape, ako uspiju da dešifruju simbole...

Bonus video: