Da Vinčijev kod, koka-kola i Majkl Džordan: Kako su rođeni Bed bojsi

„Ajzea Tomas i ja ostali smo nekoliko sati sami u svlačionici i pričali šta se dogodilo i šta da radimo. Rastali smo se bez odgovora“, kazao je Dumars
160 pregleda 8 komentar(a)
detroit, Foto: Twitter
detroit, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.03.2018. 19:38h

Džo Dumars, bivši as Pistonsa 80-ih godina prošlog vijeka, ispričao je američkim medijima kako su tadašnji Bed bojsi iz Detroita zaustavili nezaustavljivog Majkla Džordana u finalu Istoka 1989. godine.

„Do tada su svijetu bile nepoznate tri stvari – Da Vinčijev kod, recept za koka-kolu i kako zaustaviti Džordana“, slikovito je kazao Dumars.

„Mi smo otkrili anti-Džordanovu formulu“.

Pistonsi su gubili od Čikaga 2-1 u seriji, nakon što je Džordan u trećem meču obacio 46 poena, uključujući posljednji praktično uz zvuk sirene.

„Ajzea Tomas i ja ostali smo nekoliko sati sami u svlačionici i pričali šta se dogodilo i šta da radimo. Rastali smo se bez odgovora“, kazao je Dumars.

U priču se uključio zatim i Tomas, vođa tog tima.

“Razgovor smo nastavili telefonom, sa samo jedom temom – kako da zaustavimo broj 23”, rekao je Tomas.

Legendarni plej je u dva sata iza ponoći našao odgovor, pozvao telefonom pomoćnog trenera Brendana Sura.

I ispričao mu šta je smislio:

“Kada Majkl ima loptu na izolaciji, na jednoj od strana, moramo da ga natjeramo ka sredini, kada ima loptu na vrh reketa moramo da ga pomjerimo ulijevo da bi ga duplirali…. Ali, iznad svega, moramo da ga ‘čačkamo’, da ga fauliramo, da ga fizički izmorimo i iznerviramo”, ispričao je Sur šta mu je rekao Tomas.

Plan je dodatno razradio trener Čak Dejli i odjednom se sve promijenilo.

Džordan je na prve tri utakmice imao prosjek od 35 poena, a u naredne tri 24,3, Bulsi su izgubili naredna tri meča i seriju 4-2.

Pistonsi su u finalu deklasirali Lejkerse 4-0.

A Džordan se nakon poraza osvrnuo na igru Pistonsa.

“Niko ne cijeni to što rade i kako igraju. Igraju prljavo, provociraju, namjerno fauliraju. To nije dobro za košarku”, govorio je Džordan.

Legenda o Bed bojsima je, međutim, rođena…

Bonus video: