Klipersi šokirali Voriorse: Vratili se poslije 31 poena zaostatka i ispisali NBA istoriju

Klipersi i jesu atipična ekipa NBA lige koja igra plejof. Kada se pogleda roster koji je u samo dvije godine ostao bez svih superzvijezda (otišli Kris Pol, Blejk Grifin, DeAndre Džordan, pa i Tobijas Haris), a glavni igrači ulaze sa klupe (fenomenalni Lu Vilajms i Montrez Herel)
1619 pregleda 1 komentar(a)
Za istorij: Slavlje Herela i Beverlija, Foto: Reuters
Za istorij: Slavlje Herela i Beverlija, Foto: Reuters

Niko, pa ni najveći fanovi i navijači "manje" franšize iz Los Anđelesa nisu očekivali da će išta moći da naprave u duelu sa aktuelnim šampionima Golden Stejt Voriorisima, pogotovo kada je sredinom treće četvrtine razlika bila 31 poen, ali su Klipersi uspjeli sve da iznenade, vrate se u meč i dobiju na kraju rezultatom 135:131.

Ovo je ujedno najveći povratak u istoriji NBA lige (plejof kad je u pitanju), prethodni rekord držali su Los Anđeles Lejkersi koji su 1989. godine nadoknadili zaostatak od 29 poena razlike u duelu sa Sijetl SuperSoniksima.

Prvi peh koji je pogodio Voriorse je bila povreda DeMarkusa Kazinsa koji je u 4. minuti morao da napusti teren zbog povrede lijevog kvadricepsa. Centar koji je čekao devet sezona da bi konačno osjetio čari plejofa, možda je i završio ovogodišnji nastup, ali se svakako očekuju rezultati magnetne rezonance.

Povreda Kazinsa ipak nije previše uzdrmala Voriorse koji su na poluvremenu imali 23 poena prednosti, da i onda i tokom treće četvrtine došli do maksimalnih 31.

Ekipa koju predvodi Dok Rivers, ipak se nije predavala, i krenula je serija.

"Morali smo u letu da mijenajmo neke stvari u toj trećoj četvrtini. I u napadu i u odbrani. I ispostavilo se da smo u tome uspjeli. Ipak prije bilo koje taktičke pohvale, mislim da je duh ekipe taj koji je presudio noćas. Svaki moj igrač je pokazao karakter na terenu, a ja lično obožavam ovakve završnice", kazao je Dok, nakon utakmice.

Klipersi i jesu atipična ekipa NBA lige koja igra plejof. Kada se pogleda roster koji je u samo dvije godine ostao bez svih superzvijezda (otišli Kris Pol, Blejk Grifin, DeAndre Džordan, pa i Tobijas Haris), a glavni igrači ulaze sa klupe (fenomenalni Lu Vilajms i Montrez Herel).

Upravo je Vilijams predvodio košgeterski tim iz La La landa. "Sweet Lou" je ubacio 36 poena i imao 11 asistencija, Herel je sa klupe ubacio 25 poena i imao 10 skokova a Danilo Galinari je meč završio saa 24 poena.

Istakao se i Lendri Šemet koji je dao 12 poena, ali i trojku 16 sekundi prije kraja, kojom su Klipersi poveli 133:131.

Probao je da uzvrati Stef Kari na drugoj strani ali je promašio šut za tri poena, Herel je uhvatio loptu, Voriorsi su ga odmah faulirali, ali je krilni centar bio oba puta precizan za linije bacanja.

Kari je meč završio sa 29 poena, Durent sa 21, Tomson sa 17 poena.

"U jednom trenutku samo smo prestali da igramo. I u napadu i u odbrani. Iskren da budem dobili smo tačno ono što smo zaslužili sa ovakvim pristupom. Klipersi su bili sjajni. Gladni pobjede, fokusirani u odbrani, baš su zaslužili ovu pobjedu", bio je iskren kao i uvijek Stiv Ker, trener Voriorsa.

Rezultat je poslije prve dvije utakmice 1:1, i serija se sada seli u Stejpls centar u Los Anđelesu.

Na društvenim mrežama već je krenula priča o prokletstvu broja "31" za tim iz Zaliva. GSW je jedina ekipa koja je u finalu uspjela da ispusti 3:1 prednost (2016. godine protiv LeBronovog Klivlenda), a sada su i jedina ekipa u plejofu kojoj nije bilo "dovoljno" 31 poen razlike,

Bonus video: