Krka opet pala, Budućnost Voli u četvrtfinalu!

Otpor Krke srušen je krajem treće i početkom posljednje četvrtine, kada je biser crnogorske košarke Nikola Ivanović vezao devet poena za plus devet (55:46) u 31. minutu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 19:17h

Podgorica i Crna Gora slave, Budućnost Voli je ispisala istoriju. Savladala je Krku, četvrti put ove sezone, i izborila plasman u četvrtfinale Evrokupa, što je najbolji rezultat na evropskoj sceni još od šampionskih dana krajem 90-ih.

Ni najveći optimisti na početku sezone nisu mogli da očekuju ovakav rezultat, ali naporan rad, maksimalno zalaganje i borbenost na svakom meču su naplaćeni na najbolji mogući način.

Šta god da se desi u četvrtfinalu, gdje će rival biti Valensija (20. i 27. marta), već sada se mora čestitati igračima i stručnom štabu. Napravili su rezultat za ponos, za istoriju kluba iz Njegoševog parka.

Od svih ovosezonskih duela sa slovenačkim šampionom, ovaj je bio najteži. Pod utiskom važnosti meča, punih tribina, “plavi” nisu blistali, posebno se to odnosi na drugu i treću četvrtinu. Međutim, sve se to zaboravlja, piše se pobjeda i plasman u četvrtfinale.

Otpor Krke srušen je krajem treće i početkom posljednje četvrtine, kada je biser crnogorske košarke Nikola Ivanović vezao devet poena za plus devet (55:46) u 31. minutu, nakon čega se, prosto rečeno, olovo” skinulo sa ruku i nogu igrača Budućnost Volija. Igrali su mnogo lakše, tri minuta prije kraja stigli do maksimalnih plus 12 (61:49), nakon čega su stali što je gost iskoristio, smanjio na 61:56, ali dalje od toga nije mogao.

Ivanović je meč završio sa 14 poena, koliko je dao i Bojan Krstović (sve u prvom poluvremenu), a dvocifren je još bio i Čedomir Vitkovac. Bojana Dubljevića šut opet nije htio - dao je svega pet poena, ali i uhvatio 11 lopti. U gostujućem timu po 14 koševa dali su Smiljan Pavić i Zoran Dragić (osam skokova).

Fantastično je domaćin otvorio meč, Krstović je vezao dvije trojke, pridružio mu se Vitkovac za 11:4 u 4. minutu. Samo 120 sekundi kasnije bilo je 16:8, pa je Aleksandar Sekulić bio prinuđen da zatraži minut odmora. Međutim, to nije dalo previše rezultata, “plavi” su stigli do dvocifrene prednosti (20:10). Finiš prve četvrtine pripao je gostima, koji su smanjili zaostatak na šest poena (22:16).

Serijom 8:0 na startu druge dionice, Slovenci su stigli do preokreta (24:22). U tim trenucima praktično ništa nije polazilo za rukom Podgoričanima, ali ni Krka nije uspjela da se odlijepi. Kako se bližio kraj prvog dijela, budila se Budućnost Voli, pa je na veliki odmor otišla sa tri poena prednosti (38:35).

Treće četvrtina nije donijela previše uzbuđenja. Igra koš za koš, ekipe su se smjenjivale u vođstvu, a onda je stvari u svoje ruke uzeo Ivanović. Vezao je devet poena, uključujući i trojku za 55:46. To je omogućilo domaćinu da igra mirnije, a kada je Dubljević nešto više od tri minuta prije kraja završio sjajnu akciju sa Ivanovićem za 61:49, bilo je jasno da će crnogorski šampion da trijumfuje.

Počelo je slavlje na tribinama, ali je Džermejn Anderson u dva napada isto toliko puta bio izblokiran. Krka je to kaznila, smanjila na 61:56. Međutim, ono što je Kanađanin propustio u prethodnim napadima, ispravio je 11 sekundi prije kraja. Realizovao je dva bacanja i postavio konačan rezultat za veliko slavlje igrača i navijača Budućnost Volija.

Parovi četvrtfinala

Budućnost Voli - Valensija

Nimburk - Spartak

Himki - Lokomotiva

Litvos Ritas – Donjeck

Prve utakmice igraju se 20, a revanši 27. marta

Galerija

Bonus video: