Los Angeles Lakers: Žitije Bryantovo

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 25. mjestu se nalazi ekipa Los Angeles Lakers.
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 20:26h

Sastav Los Angeles Lakers

PG: Steve Nash, Jeremy Lin, Jordan Clarkson

SG: Kobe Bryant, Xavier Henry, Wayne Ellington

SF: Wesley Johnson, Nick Young

PF: Carlos Boozer, Julius Randle, Ed Davis, Ryan Kelly

C: Jordan Hill, Robert Sacre

Došli: Carlos Boozer (Chicago), Jordan Clarkson (Missouri), Ed Davis (Memphis), Jeremy Lin (Houston) i Julius Randle (Kentucky).

Otišli: Kent Bazemore (Atlanta), MarShon Brooks (Olimpia Milano), Jordan Farmar (LA Clippers), Pau Gasol (Chicago), Chris Kaman (Portland), Kendall Marshall (Milwaukee) and Jodie Meeks (Detroit).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 27-55, peti u Pacifik diviziji, 14. u Zapadnoj konferenciji

103.0 poena po utakmici, 109.2 primljena koša po utakmici

Lideri tima

Poeni: Nick Young — 17.9 poena po utakmici

Skokovi: Pau Gasol (Sad u Chicagu) — 9.7 skokova po utakmici

Asistencije: Kendall Marshall (Sad u Milwaukee) — 8.8 asistencija po utakmici

Ukradene lopte: Jodie Meeks (Sad u Detroitu) — 1.44 ukradena lopta po utakmici

Blokade: Pau Gasol — 1.53 blokada po utakmici

Procenat šuta: Jordan Hill — 54.9 procenata iz igre

Uz Boston Celtics daleko najslavnija NBA franšiza nije ostvarila svoje planove prethodnih nekoliko ljeta. Zaobilazili su redom Los Angeles LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh, ništa od dolaska Kevina Lovea, a Dwight Howard se samo čekirao i nakon katastrofalne sezone produžio dalje. Ipak, teško da mogu biti gori nego prošle sezone, ako Bryant bude zdrav. Jedan od najboljih igrača u istoriji je pred novim izazovom, a znamo da je uvijek željan dokazivanja.

Draško: Ostali blogeri su Lakersima izukli ovako dobar plasman, kod mene su bili na 5 pozicija gorem mjestu. Čim zamislim bilo koju petorku koja ne uključuje borbenog Hilla kako će djelovati u odbrani - nije sigurno da mogu braniti i napad neke od ekipa iz poluamaterske CG lige posebno kad su polupenzioneri Bryant, Nash i Boozer na parketu, ne vidim kako bi ova ekipa mogla biti ozbiljan faktor.

Kobe i Carlos će odraditi svoj dio poena, ostali će zablistati ponekad i napraviće par iznenađenja kao i prošle sezone, ali teško da će to biti dovoljno za izlazak iz zone jakih kandidata za prvog pika na narednom draftu. Uz prazan cap to bi trebalo da bude osnova za formiranje novog kostura ekipe, a po trenutnoj haotičnosti liče najviše na vječite rivale Celticse – kad već ne mogu da dođu do finala našli su novu kategoriju u kojoj se bore za najviši plasman.

Stevan: Kolektiv koji će stremiti ostvarenju individualnog cilja - prestići Air Jordana na vječnoj listi strijelaca. Nažalost Lakersi će u ovom statusu ostati duže vrijeme zbog poslovične gramzivosti Crne Mambe u vidu njegovog basnoslovnog ugovora.

Spoljna linija, osim dotičnog, "oslanjaće" se na magneta za azijsko tržište Lina i počasni pomen Steve Nasha. Unutrašnja linija sa Hillom i Boozerom je takođe sporna i očekivanje je da će se više minuta dati mladom Randle ne bi li stvorili nekakav temelj ekipe za budućnost. Bojim se da im se dno zapada smiješi do ušiju.

Marko: Lakersi u novu sezonu ulaze sa novim trenerom Byronom Scottom, po mom mišljenju to je sasvik dobro rjesšnje, jer je Scott dokazan trener, a uz to je i bivši igrac Lakersa. Pored promjene na klupi dogodile su se i promjene u igračkom kadru: Lin i Boozer su igrači koji mogu i hoće doprinijeti napadačkoj igri, ali je defanziva upitna. Nakon povreda se vraćaju i Nash i Bryant, koji juri Jordana na vječnoj listi najboljih strijelaca u istoriji lige (regularna sezona).

Što se tiče drafta reklo bi se da su Lejkersi dobro birali i da će sa Randleom dobili zalog za budućnost. Međutim, centarska linija Hill, Boozer i Ed Davis ne obećava puno, pogotovo u defanzivi. Rezultati će najviše zavisiti od toga koliko Kobe bude mogao da vuče ekipu, teško će do plejofra, jer je ogromna konkurencija na Zapadu, ali bi trebalo da stignu do nekih 30-ak pobjeda.

Branko: Ako posmatramo Lakerse otkako je Kobe došao u ekipu (sezona 1996-97), možemo primijetiti neke zakonitosti u razvoju ekipe. Prvo je oformljena ekipa oko njega i Shaqa koja je uzela tri prstena, nakon čega su počele i male nesuglasice u ekipi. Potom su 2003. u ekipu došli Karl Malone i Gary Payton da bi na kraju svojih vrhunskih karijera uzeli prsten, ali se njihov san raspršio u finalu protiv Pistonsa. Iznijet je prljavi veš, ekipa se raspala, ostao je samo Kobe i bio je samo Kobe (one-man team) narednih nekoliko godina (sjetimo se da su tipovi poput Chris Mihma i Smush Parkera bili glavni saigrači), koji je trpao tuđe koševe i preskakao stepenice na listi najboljih strijelaca u NBA istoriji.

I onda ide vrlo sličan scenario kao na početku. Došao je Pau Gasol na vrhuncu karijere, Bynum je izrastao u ozbiljnog igrača, i rezultat su bila dva nova prstena, nakon čega su opet počele nesuglasice u ekipi. Slično kao i 2003. došla su dva velika pojačanja: najbolji centar lige Howard (u zamjenu za Bynuma) i dvostruki MVP lige Steve Nash. Ova generacija je mogla da sanja o finalu, i sve se raspalo veoma brzo, Gasol je sada u Bullsima, Howard u Rocketsima, a Nash je napunio 40 godina.

Ne morate da vjerujete u zakonitosti univerzuma, dovoljno je da pogledate roster ovogodišnjih Lakersa. Uloge Smusha Parkera i Chris Mihma mogu preuzeti Nick Young i Robert Sacre. Jedini igrač u ovom rosteru na kog bi mogli računati u budućnosti je rookie Julius Randle, a da ironija bude veća, njegovu poziciju su natrpali plaćenicima poput Boozera i Ed Davisa. Iz prethodno navedenog se može zaključiti da slijedi nekoliko mučnih godina za Lakerse. Pitanje je da li će uopšte napraviti neku ozbiljnu ekipu prije nego što se Bryant penzioniše. Ili će možda jednostavno narednih nekoliko sezona biti prepušteno da Kobe juri Malonea i Jabbara na listi najboljih strijelaca (Jordana bi trebalo da preskoči već ove sezone), poput onog perioda od 2004-07. Možda je i to na kraju pošteno s obzirom da je Kobeova era donijela 5 prstena - nešto na što bi pristali odmah svi u Oklahomi, Clevelandu, Indiani...

Jedini razlozi zbog čega bi ih bilo interesantno gledati su: u kakvom je stanju Kobe; kako će novi trener Scott posložiti ekipu (defanziva će sigurno biti bolja); i šta se može očekivati od Randlea.

Srdan: Lakersi su u stanju u kakvom definitivno nismo navikli da ih gledamo. O tome prije svega svjedoči to da su u posljednje 32 godine imali svega tri pika u prvih 10, a da je ovogodišnji pik Julius Randle najvisočije plasiran na toj listi kao sedmi izbor.

Ova sezona će ipak biti zanimljiva na mnogo načina, naročito kad su u pitanju veterani i budući članovi Kuće slavnih. Kako će izgledati Kobe Bryant nakon oporavka od povrede, mnogi se pitaju, jer skoro je nezamislivo da igrač sa takvom radnom etikom i neospornom klasom ne bude na nivou koji se od njega očekuje, i Crna Mamba je jedini koji može da ovu ekipu izvuče iz letargije, dok bude jurio svoje lične rekorde. Dok bi se mnogi jednostavno pomirili da su ih stigle godine, za Kobea je to samo još jedan izazov.

Steve Nash će biti odličan mentor Jeremy Linu koji bi mogao da preuzme startno mjesto pleja i zajedno sa mladim Randleom čini osnovu za dalji razvoj tima. Jer ne smije se zaboraviti da su Lakersi ipak slavna franšiza, i za to ime je vezan poseban glamur Los Angelesa, veliko tržište koje je oduvijek privlačilo zvijezde. Ako Oklahoma ne uradi nešto ozbiljno, Russel Westbrook će biti prva meta čelnika Lakersa.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: