Mitrović: Velika mi je čast što sam vodio reprezentaciju, ostala je lijepa atmosfera i porodični odnos

"Završili smo saradnju u najboljim mogućim odnosima. Nije bilo nijedne ružne riječi, nije bilo čarki"
2984 pregleda 3 komentar(a)
Zvezdan Mitrović, Foto: ASVEL, ASVEL
Zvezdan Mitrović, Foto: ASVEL, ASVEL
Ažurirano: 15.11.2019. 09:04h

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore, Zvezdan Mitrović rekao je da mu je bila velika čast što je sjedio na klupi nacionalnog tima.

Mitrović je Crnu Goru vodio do istorijskog uspjeha - plasmana na Mundobasket u Kini.

“Prije svega moram da kažem da niko nije htio taj posao kada sam dolazio na mjesto selektora. Obavljeni su razgovori s nekoliko velikih trenera, prije nego što sam došao, ali niko nije htio da dođe. Sistem je bio takav, bez igrača. Trenerima je uvijek motivacija da u klubu osvoje sve što mogu i naprave uspjeh s reprezentacijom. Meni je bila izuzetna čast što sam prihvatio poziv Crne Gore. Ostvarili smo uspjeh van svake pameti, niko to nije očekivao, ni najmanje. Otišli smo u Kinu, nijesmo se proslavili, ali mi je jedino žao što nijesmo uspjeli da pobedimo Tursku i zaista mi ostaje velika žal zbog toga. Bilo je dosta okolnosti zbog kojih nijesmo mogli bolje da odigramo. Plejmejkeri su propustili dobar dio sezone, bila je velika razlika između visokih i niskih igrača, a ja nisam htio ništa da mijenjam, poveo sam momke koji su izborili plasman u Kinu. Zadovoljan sam zbog svega što sam odradio u dvije godine, istekao mi je ugovor i sada zbog Evrolige više nije moguće da radim na dvije pozicije. Završili smo saradnju u najboljim mogućim odnosima. Nije bilo nijedne ružne riječi, nije bilo čarki. Otišli smo u Kinu, pobijedili dugogodišnjeg neprijatelja Japan (smijeh), ostala je lijepa atmosfera i porodični odnos. Znate, u reprezentaciji umije da bude čarki i svega, ali nama je bilo mnogo lijepo. Ostalo mi je veliko iskustvo, a velika mi je čast što sam bio na klupi reprezentacije iz zemlje u kojoj sam rođen“, rekao je Mitrović za Mozzartsport.

Mitrović je od juna prošle godine trener francuskog Asvela. Sa francuskim klubom je prošle sezone osvojio titulu u domaćem šampionatu, a ove je odlično krenuo u Evroligi. Asvel je zabilježio četiri pobjede, sve na domaćem terenu - protiv Olimpijakosa, Panatinaikosa, Baskonije i u prošlom kolu CSKA. Mitrović kaže da je dobra odbrana najzaslužnija za pobjede.

“Odbrana! Pogotovo u Evroligi. Statistika nam je užasna, kada pogledate sve parametre. Ali, imamo četiri pobjede, sve na domaćem terenu, gdje je naša odbrana napravila poseban iskorak. Trener sam koji voli da sve polazi iz dobre odbrane, ali koji dosta pažnje posvećuje napadu i često su moje ekipe bile među najboljim ofanzivnim u takmičenjima. Moja filozofija je da se najbolje adaptiram na postojeće stanje tima, igrače koji su na raspolaganju. Sve počinje iz odbrane, ali dosta se pažnje posvećuje ofanzivi“.

Mitrović se osvrnuo i na budžet ekipe.

“Mi za igrače imamo izdvojeno nešto malo više od tri miliona eura. To je budžet za cijeli igrački kadar i stručni štab. To je smiješna suma novca za Evroligu. Veliki je broj zaposlenih ljudi u Asvelu, oko 40 ljudi. Organizacija je vrlo ozbiljna i za njih se sve plaća veliki porez. To je problem sa francuskim klubovima i ne mogu da budu konkurentni u Evropi baš zato što su porezi izuzetno visoki. Tu na sve obaveze plaćate stanove igračima, pa još neke stvari i kada se sve to sklopi to je veliki budžet. U Francuskoj nema laži i prevare, sve se vidi, sve je na papiru, zato i kažem da je realni budžet tima nešto veći od tri miliona eura.“.

Predsjednik ekipe je legendarni Toni Parker.

“Više je u SAD, nego u Francuskoj. Bio je ovdje malo početkom sezone, ali je sada ponovo tamo. Toni je veliki biznismen sa brojnim projektima. Njegov najveći projekat trenutno nije Asvel, nego sportska akademija koju je otvorio. Ambiciozni projekat s dvoranama, teretanama i svim uslovima za rad, ali i s dobrim smještajnim kapacitetima gdje može da se nauči dosta toga. Ima takođe i ženski klub koji je pod njegovim patronatom. Osim toga što je bio veliki košarkaš, sada pokazuje da je ozbiljan biznismen“, rekao je Mitrović.

U osmom kolu Evrolige, Asvel večeras u Beogradu igra protiv Crvene zvezde (19h).

“Okolnosti pred ovu utakmicu su specifične. Mi poslije utakmice protiv CSKA nijesmo imali nikakve obaveze, čak ni trening. Kao što znate, vlasnik kluba Toni Parker je prije nekoliko dana imao ceremoniju u San Antoniju gdje je penzionisan njegov broj, pa je dio igrača otputovao u Teksas. Trebalo je i ja da odem, ali sam kasno ušao u proceduru za dobijanje američke vize. Nekoliko igrača je ostalo u Lionu. Dio ekipe je zajedno sa mnom došao dva dana ranije, kasnije nam se priključio ostatak igrača i sada će nam prvi zadatak biti da probijemo 'džetleg' i da probamo da odigramo dobru utakmicu. Malo su nerealni uslovi u kojima ćemo ući u meč, ali tako je“.

Mitrović je u Asvel stigao iz Monaka.

“Da se razumijemo, meni je bilo sjajno u Monaku, ne samo u poslovnom smislu, već životnom i rezultatskom, čak mi je možda i finansijski bilo bolje da sam ostao u Monaku. Imao sam veliku ambiciju i želju da i s Monakom osvojim sve, tri godine nijesmo uspeli da uzmemo titulu, ali sam to napravio s Asvelom“.

Zvezdan Mitrović je u trenerskoj karijeri - osim Monaka, Asvela i Crne Gore - vodio Pikadili, zatim je bio pomoćnik u Budućnosti, potom je bio trener Mogrena, Himika, Krivbasa, Budiveljnika i Azomvaša.

"Da, moja priča jeste atipična. Iz Budućnosti, gdje sam bio asistent u evroligaškom timu, pošao sam u Ukrajinu. Nedovoljno često ističem podršku svoje porodice u svemu tome. Supruge i djece, njihova podrška bila mi je najvažnija u svemu tome i to ne smije da se zaboravi. Nije to možda poznato, ali ja sam u Himik pošao za iste uslove koje sam imao u Budućnosti kao pomoćnik. To je bio izazov za mene, želio sam da vidim gdje sam. Bio sam možda i hrabar, donekle i lud, kad si mlad sve se to lakše podnosi. U ovim godinama teško da bih podnio sve to i možda nikad ne bih ni probao sve ovo. Ali, eto, prošao sam put od Evrolige, do Evrolige. Od Budućnosti, do Asvela", rekao je Mitrović za Mozzart sport.

Bonus video: