Rakočević će biti novi sportski direktor Zvezde

"Ključni cilj bio je da izborimo plasman u Evroligu i uspjeli smo u tome zahvaljujući Rakočeviću", kazao je Nebojša Čović
64 pregleda 1 komentar(a)
Igor Rakočević, Foto: ABA liga
Igor Rakočević, Foto: ABA liga
Ažurirano: 17.07.2013. 22:20h

Košarkaški klub Crvena zvezda ponudio je danas Igoru Rakočeviću da naredne sezone obavlja funkciju sportskog direktora, a kapiten crveno-bijelih zatražio je mjesec dana da odluči da li je spreman za završetak igračke karijere.

Predsjednik Zvezde Nebojša Čović rekao je da je zajednička odluka donijeta u dogovoru sa Rakočevićem, a s ciljem podmlađivanja ekipe.

"Vjerujem da će Igor donijeti pravu odluku, razumijem da će mu biti teško, ali neće biti sam. Nije lako preći iz jedne faze života u drugu. On je pokazao hrabrost da se vrati u matični klub i ne ide nigdje. Pored hrabrosti da se vrati u klub koji je bio u problemima, Igor je pokazao da je duboko privržen Zvezdi", rekao je Čović na konferenciji za medije.

On je dodao da će Zvezda povući dres sa brojem osam iz upotrebe i da će u zavisnosti od Rakočevićevog odgovora organizovati oproštajni meč.

"Iza nas je teška sezona, igrači i uprava bili su pod velikim pritiskom. Mnogi su nas sapletali, ali uprkos tome napravili smo veliki rezultat. Ključni cilj bio je da izborimo plasman u Evroligu i uspjeli smo u tome zahvaljujući Rakočeviću. Košarka jeste timska igra, ali u svakoj ekipi postoji motor. To je u Zvezdi bio Rakočević", rekao je Čović.

Rakočević je priznao da je imao želju da i sljedeću sezonu odigra u Zvezdi i da tu završi karijeru.

"Želja je da se ekipa podmladi, možda se ljudi iz kluba plaše nove moje povrede, što je i razumljivo. Imam 35 godina i nije lako igrati na tri fronta. Meni je Zvezda nešto najbitnije u životu, spreman sam da podnesem bilo kakvu žrtvu i razumijem upravu kluba", rekao je Rakočević.

On je dodao da će za mjesec dana donijeti konačnu odluku.

"Brzo se sve desilo. Mnogo volim košarku, fizički se dobro osećam i možda bi mi odgovaralo da odigram još jednu sezonu u lakšem ritmu. Nisam još odlučio i šanse su za sada 50:50", rekao je Rakočević.

On je istako da se nije pokajao zbog dolaska u Zvezdu, iako je "povratak u Srbiju predstavljao rizik".

"Novak Đoković je najbolji srpski sportista svih vremena, koji trpi kritike kad izgubi meč. Zamislite kako je tek nama. Prošla sezona bila je među najboljim u posljednjih 13-14 godina, malo je falilo da bude najbolja, ali ne može sve preko noći. Klub mora svake godine da teži Evroligi i osvajanju nekog trofeja. Mislim da sam opravdao ulogu zbog koje sam doveden i bila je čast biti kapiten Crvene zvezde. Radio sam na povezivanju ekipe sa navijačima, mislim da sam dosta u tome uspeo i hvala Delijama na podršci. Doživio sam predivne momente ove sezone", poručio je Rakočević.

Rakočević je prošlog ljeta treći put obukao dres Crvene zvezde i u Jadranskoj ligi prosječno je bilježio 15,4 poena i 3,1 asistenciju.

Tokom karijere igrao je za Budućnost, Minesotu, Valensiju, Real Madrid, Taukeramiku, Efes i Montepaski.

Tri puta je osvajao trofej Alfonso Ford namenjen najboljem strelcu Evrolige, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2001. i na SP u Indijanapolisu godinu dana kasnije.

Bonus video: