Zvezdan Mitrović - specijalista za atinske divove

Tim sa najmanjim budžetom u elitnom takmičenju je u prva dva meča srušio dva velikana grčke košarke. U „Astrobalu” u Vilerbanu, predgrađu Liona, prvo je pao Olimpijakos (82:63), koji je nakon toga otpustio Dejvida Blata
2096 pregleda 2 komentar(a)
Zvezdan Mitrović, Foto: Ldlc Asvel
Zvezdan Mitrović, Foto: Ldlc Asvel

Kada je završena utakmica, režiser je u krupnom kadru „uhvatio” Zvezdana Mitrovića, koji je u nevjerici vrtio glavom, a onda izdahnuo uz veliko olakšanje, jer je stigao do jedne od najvećih pobjeda u karijeri. I to nakon spektakularnog preokreta - u 2. kolu Evrolige, Asvel je savladao Panatinaikos 79:78.

Tim sa najmanjim budžetom u elitnom takmičenju je u prva dva meča srušio dva velikana grčke košarke. U „Astrobalu” u Vilerbanu, predgrađu Liona, prvo je pao Olimpijakos (82:63), koji je nakon toga otpustio Dejvida Blata.

A onda, u četvrtak veče, djelovalo je da će najveći rival giganta iz Pireja osvojiti Francusku. Predvođen sjajnim Dešonom Tomasom i jednim od najboljih svjetskih šutera, Džimerom Fredetom, PAO je diktirao tempo i u posljednjih 10 minuta ušao sa 13 poena prednosti (63:50).

Činilo se da je sve gotovo, stotinjak navijača „zelenih” je već slavilo, ali je Mitrovićev tim priredio još jedno čudo i 14 sekundi prije kraja preokrenuo na 79:78. Panatinaikos je imao posljednji napad, lopta je bila u rukama Nika Kalatesa, ali ga je Livio Žan-Šarl odlično sačuvao i onemogućio da donese pobjedu gostima...

- Naravno da nismo očekivali ovakav start. Imamo veoma skroman budžet za Evroligu, sa dosta anonimnih igrača, bez iskustva igranja u elitnom takmičenju. I ja sam propustio veliki dio priprema, ekipa nije izgledala baš sjajno, tako da je ovo iznenađenje za sve - istakao je Mitrović, koji se nakon Mundobasketa u Kini ekipi pridružio 12. septembra, pet dana pred prvu zvaničnu utakmicu u sezoni.

Doskorašnji crnogorski selektor nije mogao da računa na supertalentovanog Tea Maledona i bivšeg igrača upravo Panatinaikosa, Ejdrijena Pejna.

- Imamo dosta povrijeđenih igrača, kao i onih koji su se tek vratili. Edvin Džekson je igrao bez treninga ove sedmice, bilo je veliko pitanje da li će nastupiti. Dva dana prije utakmice sam imao samo šest igrača na treningu, ali su momci rizikovali, pristali da igraju i isplatilo im se.

Mitrović je u posljednjoj četvrtini igrao sa nižom petorkom, što je izgleda zbunilo Argirisa Pedulakisa.

- Imali smo dosta problema sa Tomasom, jer nam je falio Pejn, koji je mogao da ga čuva, ali zbog teške infekcije ne može oči da otvori. U posljednjoj četvrtini ga je preuzeo Šarl Kaudi, a i moj kolega je snizio petorku, što nam je odgovaralo, jer smo imali puno problema kada je na parketu bio snažni centar Jorgos Papajanis. Kada imaš toliki minus, ne razmišljaš da li je moguće da preokreneš, već vrtiš igrače, tražiš pravu petorku. Htjeli smo samo da se vratimo u život, jer smo znali da ima još mnogo vremena do kraja.

Nakon nove velike pobjede, francuski mediji su dali ogroman prostor Asvelu, koji je završio čak i na naslovnoj strani „L’Ekipa”, što je rjetkost za košarkaške vijesti.

- Ljudi iz kluba mi kažu da su reakcije fantastične, da je na francuskoj televiziji RMC sport, koja prenosi Evroligu, bila euforija. Čujem da je i u novinama i na portalima ova pobjeda imala veliki odjek, ali ja to ne otvaram. Ne znam francuski jezik, tako mi je lakše. Bolje je da što manje razumiješ ljude oko sebe - uz osmijeh govori Mitrović, koji je prošle sezone sa Asvelom osvojio duplu krunu u Francuskoj.

Nema euforije, znamo ko smo

Da je neko sa Balkana počeo Evroligu pobjedama nad Olimpijakosom i Panatinaikosom, vjerovatno bi već počele priče o četvrtfinalu, možda čak i o fajnl-foru. U Francuskoj, međutim, nema euforije, govori Mitrović

- Ma kakvi, sve isto ostaje. Idemo po planu, znamo ko smo, šta smo i gdje smo. Probaćemo svaku utakmicu da odigramo što bolje, ali nema nikakvog pritiska. Čvrsto smo na zemlji, plan nam je da stičemo iskustvo, jer prvi put poslije dugo godina igramo Evroligu i cilj nam je da sljedeću sezonu dočekamo spremniji. Naravno, prelijepo se osjećamo, ali nema euforije. Moramo da se koncentrišemo na francusko prvenstvo, jer već u nedjelju imamo teško gostovanje Dižonu, koji je prošle sezone stigao do polufinala plej-ofa.

Čekamo rez u NBA ekipama

Asvel ima budžet preko 11 miliona eura, ali na igrače i stručni štab ide tek 3,3 miliona.

Razlog su ogromni porezi u Francuskoj, pa svi košarkaši i treneri šampiona zemlje Gala primaju manje novca nego Nikola Mirotić sam u Barseloni. Samim tim, ni ekipa nije previše jaka, ali ima još malo prostora u budžetu da se pojača.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Tonijem Parkerom prije nego što se vratio u SAD, jer moramo da se pojačamo. Imamo problema, jer su neki stariji igrači skloni povredama. Kapiten Šarl Kaudi je već propustio dosta treninga, a na posljednjoj utakmici u Pro A ligi su nam se povrijedila dva igrača, jer su ovdje sve ekipe atletski moćne i mogućnost povreda je velika. Čak je i Dejvid Lajti, koji već godinama propušta treninge, morao da odmara dva dana. Imamo pravo da dovedemo još jednog stranca, vjerovatno ćemo čekati rezove u NBA ekipama - ističe Mitrović.

Osim 19-godišnjeg Tea Maledona, koji je sadašnji član nacionalnog tima Francuske, u Mitrovićevom timu su i tri bivša reprezentativca - Kaudi, Edvin Džekson i Antoan Dio, koji je preskočio cijelu sezonu 2017/2018. i vratio se tek u finišu prošle u dresu Valensije.

- Dio je ozbiljan momak i košarkaš, ali 445 dana nije igrao i bilo je pitanju u kakvom je fizičkom stanju. Čuvamo ga koliko možemo, baš kao i sve ostale, jer niko sem Lajtija ne igra preko 22-23 minuta.

Bonus video: