Klemenko: Ne politizujte uspjeh Petra Liješevića

„Ne treba da dijelimo ljude prema njihovim vjerskim ili političkim stavovima, nego isključivo prema njihovim ljudskim i profesionalnim kvalifikacijama i vještinama”, piše u saopštenju Aleksandra Klemenka

17307 pregleda 352 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Bokserski savez Crne Gore
Foto: Bokserski savez Crne Gore

Povodom uspjeha Petra Liješevića na Svjetskom prvenstvu za mlade u Poljskoj, ali i bure koju je izazvao doček za vicešampiona planete, javnosti se obratio predsjednik Bokserskog saveza Crne Gore Aleksandar Klemenko.

Njegovo saopštenje prenosimo integralno.

„Poštovani građani Crne Gore, dragi prijatelji!

U ime Bokserskog saveza Crne Gore i u svoje lično ime vam izražavam duboku zahvalnost na podršci i praćenju crnogorske reprezntacije, koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u boksu za mlade u Poljskoj. Na ovom Prvenstvu predstavljali smo jednu od najmanjih zemalja, ali je broj navijača, koji su pratili naše nastupe, bio ogroman, što je svima nama davalo dodatnu i vrlo značajnu motivaciju.

Želio bih iskreno da zamolim sve vas da ne pokušavate da politizujete uspjeh našeg divnog sportiste, Petra Liješevića, i ne dajte nikakve političke definicije Bokserskom savezu Crne Gore.

Naš savez je sportska organizacija koja je dio olimpijske zajednice, čiji je cilj da pomogne u izgradnji boljeg svijeta edukacijom mladih kroz sport, bez diskriminacije i u olimpijskom duhu, a koji ukjučuju međusobno razumjevanje, prijateljstvo, solidarnost i fer-plej.

Takođe, molim da apsolutno niko ne pokušava da iskoristi uspjeh Petra Liješevića za ostvarivanje bilo kakvih političkih ili ličnih ambicija.

Najbolje bi bilo da se svi zajedno udružimo oko takvih dogadjaja, budemo ponosni i uživamo u velikim dostignućima naših građana u sportu, nauci, kulturi itd.

Ne treba da dijelimo ljude prema njihovim vjerskim ili političkim stavovima, nego isključivo prema njihovim ljudskim i profesionalnim kvalifikacijama i vještinama.

Učešće na bokserskom prvenstvu tako visokog nivoa kao što je Svjetsko prvenstvo zahtjeva od sportiste ogromnu fizičku i psihološku koncentraciju. Veoma često su sportisti koji zauzmu prvih 5-6 mjesta praktično jednaki u tehničkoj i fizičkoj spremnosti i pobjednika u tom slučaju određuje njegova superiornost u moralnim i voljnim kvalitetima u psihološkoj koncentraciji i motivaciji.

Ako je Petar Liješević iskoristio svoja lična, vjerska i patriotska uvjerenja da bi postigao ovaj rezultat, onda je to apsolutno njegovo pravo.

Tokom ceremonije dodjele medalja, zahvaljujući Petru, čitav svijet je vidio zastavu Crne Gore i da je u kom slučaju bio na prvom mjestu onda bi i mogli da slušaju himnu Crne Gore, kao što se dogodilo kada je Petar postao omladinski šampion Evrope u 2020. godini.

Ovaj rezultat je veliki ponos svih nas i želim javno da mu kažem: Hvala ti Petre!”, piše u saopštenju Klemenka.