Barjaktarović: Na Olimpijskim igrama nema slabih

"Svaka reprezentacija koja se plasirala na Olimpijske igre je dobra. Ne želimo da se bavimo tim sa kim ćemo biti u grupi", mišljenje je golmana reprezentacije Sonje Barjaktarović
73 pregleda 3 komentar(a)
Sonja Barjaktarović, Foto: Www.ehf-euro.com
Sonja Barjaktarović, Foto: Www.ehf-euro.com
Ažurirano: 30.05.2012. 10:28h

Vrijeme je za novi žrijeb, i to najznačajniji u kratkoj istoriji crnogorskog rukometa – večeras u Londonu (početak žrijeba je u 18.30 časova po našem vremenu, 17.30 po lokalnom) ženska rukometna reprezentacija Crne Gore dobiće rivale za predstojeće Olimpijske igre.

Zahvaljujući trijumfu u Lionu, izabranice Dragana Adžića su uskočile u prvi šešir, zajedno sa Norveškom, aktuelnim vladarom ženskog reprezentativnog rukometa sa triplom krunom (šampion Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik iz Pekinga). I jedino je sigurno da u fazi takmičenja po grupama Crna Gora neće igrati sa Norvežankama. Sve ostalo je otvoreno, nema poludirigovanog žrijeba.

U drugom šeširu su Španija i Rusija, u trećem Hrvatska i Danska, u četvrtom Velika Britanija i Francuska, u petom Švedska i Brazil, a u šestom Angola i Južna Koreja. S obzirom na kvalitet i stil igre, osim domaćin Velike Britanije nema lakih rivala. Zato svi priželjkuju da iz četvrtog šešira izbjegnu Francusku, vicešampiona svijeta, iako je Crna Gora u Lionu pokazala da is a takvim rivalom može da izađe na kraj, i to bez pola tima.

"Svaka reprezentacija koja se plasirala na Olimpijske igre je dobra. Ne želimo da se bavimo tim sa kim ćemo biti u grupi. Bitno je sada da se nakon plasmana dobro odmorimo i napunimo baterije za predstojeće izazove", mišljenje je golmana reprezentacije Crne Gore Sonje Barjaktarović.

Nakon razočaravajućeg nastupa u Brazilu (10. mjesto), Crna Gora, naravno i Budućnost koji daje gro reprezentativki, igra praktično bez greške. S toga ne čudi što rukometni stručnjaci širom Evrope vide Crnu Goru kao jednog od glavnih kandidata za medalju. U našem taboru, međutim, ne žele euforiju…

"Ne bih da komentarišem o tome. Želim da idemo korak po korak, kao i do sada. Želim da igramo rukomet i da uživamo u njemu", ističe za "Vijesti" Brajraktarović.

Svega dvije nedjelje nakon velikog emotivnog i fizičkog pražnjenja igračica Budućnosti prilikom osvajanja Lige šampiona, iste te igračice su u dresu reprezentacije pokazale da motiv i želja, uz neosporan kvalitet, mogu da nadoknadi sve problem sa kojima je reprezentacija, objektivno, bila suočena uoči kvalifikacinog turnira u Lionu (zbog povreda su izostale Marija Jovanović i Majda Mehmedović). Sa sve tri pobjede, protiv Japana, Rumunije i Francuske, Bojana Popović i drugarice su pokazale da naša selekcija, u ovom sastavu, pripada vrhu evropskom i svjetskog rukometa.

"Utisci su fenomenalni, mislim da nas ni pola nije svjesno kakav smo uspjeh napravile. Naš san, a i san mnogih generacija je postao java. Slažem se da je nakon finala LŠ došlo do velikog fizičkog i psihičkog pražnjenja. Imale smo dugu i napornu sezonu, ali hvala Bogu i uspješnu, što nas je dodatno motivisalo da nastavimo dalje ka sljedećem cilju. Velika želja za odlaskom na Olimpijske igre je pobijedila umor i na taj način smo došle do željenog rezultata".

Posebna priča je bila pobjeda nad Francuskom, protiv koje je Adžić odmarao Bojanu Popović, Maju Savić i Anu Đokić. Uz Mariju Jovanović i Majdu Mehmedović, to je bila ekipa koja će braniti boje Crne Gore nakon Olimpijade, nakon završetka karijere Bojane i Maje, vjerovatno i Đokićke.

"Nakon pobjede protiv Japana i Rumunije bile smo obezbijedile vizu za London, tako da smo imale prostora i šanse da razigravamo ekipu i da svaka igračica dobije šansu i pokaže se u najboljem izdanju. Smatram da nas je to dovelo do pobjede".

Zbog odlične forme Klare Voltering u Ligi šampiona, Sonja Barjaktarović u protekloj sozoni imala je vrlo malo prilike da brani za Budućnost u najjačim mečevima. Zbog toga je bilo i bojazni kako će se to odraziti na njene partije u reprezentaciji. Ipak, Sonja je sa 40 odbrana u tri nepuna meča (u prvom je ušla u igru u 15. minutu umjesto Marine Vukčević) je odgovorila na najbolji mogući način.

" Iako sam imala malu minutažu u Ligi šampiona, vrijedno sam trenirala i strpljivo čekala svoju šansu. Na kraju se rad i strpljenje isplatilo i dobrim vratilo", rekla je Barjaktarović, koja će iduće sezone, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, braniti boje ruskog Rostova.

Ponekad kad izgubiš ustvari dobiješ

Šta se promijenilo od razočaravajućeg nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

"Ponekad kada izgubiš ustvari dobiješ. Ja mislim da smo dosta dobile sa tim što je bilo u Brazilu. Drago mi je što smo kao ekipa zajedno uspjeli da prebrodimo sve i da se vratimo na pravi put", kaže Sonja.

Bodovi upisani protiv Velike Britanije

U sijenci žrijeba za Olimpijske igre, Crna Gora večeras (20 časova) igra meč 5. kola grupe 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Holandiji. Rival je slabašna Velika Britanija, i u slučaju pobjede, u šta ne treba sumnjati, Crna Gora bi kolo prije kraja osigurala jedno od prva dva mjesta u grupi koja vode na EP. Nakon toga ostaje još meč sa Poljskom u “Morači” (3. juna), a za očekivati je da će “crvene” sa dvije pobjede osigurati prvo mesto, i povoljniji žrijeb 6. juna u Roterdamu.

"Zašto da ne nastavimo niz i sačuvamo pobjednički duh. Naravno da očekujem pobjede", kaže Sonja Barjaktarović.

Ekipi su se priključile Ivana Božović i Jelena Marković, dok su se nakon turnira u Londonu vratile Jovanka Radičević, Jasna Tošković, Sandra Nikčević i Ana Đokić. Prve tri se vraćaju jer nije bilo moguće na vrijeme izvaditi im englesku vizu (kasnije su se priključile pripremama reprezentacije zbog klupskih obaveza u Mađarskoj), dok se Đokićka udaje...

Bonus video: