Favorit i tri autsajdera u potjeri za zlatom

Prije šampionata, eskperti i bukmejkeri su od učesnika polufinala samo Španiju svrstavali u red kandidata za medalje. U igri su iznenađujuće i Hrvatska, Norveška i Njemačka
2 komentar(a)
Rukometaši Hrvatske, Foto: Pol2016.ehf-euro.com
Rukometaši Hrvatske, Foto: Pol2016.ehf-euro.com
Ažurirano: 29.01.2016. 10:36h

Prije početka 12. Evropskog prvenstva, lista favorita je bila više nego jasna - Španija, Francuska i Danska su po svim ekspertima i bukmejkerima bili glavni kandidati za medalje, a u „igri” je bila i domaća Poljska.

Do polufinala je od tog kvarteta stigla samo „crvena furija” i tri „uljeza” - podmlađena Hrvatska, ranjena Njemačka i jedno od najprijatnijih iznenađenja u istoriji šampionata Starog kontinenta, Norveška. Sad, pred završni vikend u Krakovu, opet se najveće šanse daju Špancima, ali više niko ne smije da otpiše tri tima koja su dokazala da imaju srce kao Mon Blan...

Prvi će na teren Njemci i Norvežani. „Panceri” su na šampionat došli bez četvorice članova prve postave - kapitena Uvea Genshajmera, Patrika Greckog, Paula Druksa i Patrika Vinčeka, kao i Mihaela Alendorfa, koji je trebalo da bude prvi izbor na lijevom krilu nakon povrede Genshajmera.

Na utakmici sa Rusijom su otpala i dva ponajbolja igrača na EP u Poljskoj, Štefen Vajnhold i Kristijan Disinger, ali je tim Islanđanina Dagura Sigurđsona u posljednjem kolu šokirao Dance i domogao se polufinala.

"Norveška je veoma slična nama, sa mnogo mladih igrača, gladnih uspjeha. Bekovi su joj izuzetno brzi, pivoti se sjajno kreću, ima fenomenalnu odbranu i odlične golmane. Nisam srećan što nam je to rival u polufinalu, ali to ne mogu da biram", rekao je Sigurđson.

Na drugoj strani terena će stajati tim na koji niko nije ozbiljno računao, selekcija čiji je najveći uspjeh dosad bio 6. mjesto na šampionatu Evrope organizovanom baš u Norveškoj 2008. Selekcija koja se nije ni domogla prethodna dva šampionata svijeta nije igrala na Olimpijskim igrama od 1972. godine, a sada joj je dovoljna još samo jedna pobjeda da obezbijedi makar kvalifikacije za Rio de Žaneiro. A ko može da otpiše ekipu koja je skinula jednu od tri krune velikoj Francuskoj?

"Živimo u bajci, ovo što radimo je nevjerovatno. Došli smo da se izborimo za glavnu fazu, ali kada smo pobijedili Poljsku, znali smo da su svakakva čuda moguća", naglasilo je lijevo krilo Magnus Jendal.

Hrvati su zadivili svijet pobjedom od čak 14 golova razlike na Poljskom (bilo im je neophodno bar 11), a sad žele da sruše i jednog od najvećih rivala, Španiju.

"Španci dobro igraju cijeli turnir. Dosta spuštaju loptu na Aginagaldea, moraćemo da odigramo najbolju utakmicu da bismo ih dobili", svjestan je Manuel Štrlek, koji je realizovao svih 11 šuteva protiv Poljaka.

Danas

Polufinale

Norveška - Njemačka (18.30)

Španija - Hrvatska (21)

Za 5. mjesto

Francuska - Danska (18.30)

Za 7. mjesto

Poljska - Švedska (16)

Bonus video: