„Lavice” nestale u finišu

Iako su vodile gotovo sve vrijeme, rukometašice Crne Gore greškama najiskusnijih prepustile pobjedu Rusiji (24:23). Ako žele da ostanu u borbi za medalju, sjutra moraju da pobijede svjetskog prvaka i domaćina, Francusku
131 pregleda 2 komentar(a)
Đurđina Jauković, Foto: Uroš Hočevar
Đurđina Jauković, Foto: Uroš Hočevar
Ažurirano: 02.12.2018. 21:36h

Od specijalnog izvještača „Vijesti” iz Nansija

Držale su olimpijskog šampiona u šahu, a onda su u partiji nerava popustile najiskusnije i izgubljen je već dobijeni meč - rukometašice Crne Gore su u derbiju 2. kola grupe B poražene od Rusije, kojoj je treće vođstvo na utakmici bilo dovoljno da slavi 24:23 i obezbijedi četiri boda pred odlazak u glavnu fazu u Nant.

Pera Johansona i njegove izabranice će vjerovatno dugo da tište posljednjih sedam-osam minuta, kada su nestale ideje u napadu, kada su lopte gubile Milena Raičević i Katarina Bulatović, kada je Rusija stvarala zicere sa krila sa igračicom manje...

Sada „lavice” više nemaju pravo na grešku. Pred njima su četiri „finala”, četiri meča u kojima su pobjede praktično neophodne da bi treći put igrale u polufinalu evropskih prvenstava.

Došle su po medalju u Francusku, to ne skrivaju, ali će na tom putu morati prvo da u utorak preskoče aktuelnog šampiona svijeta pred preko 5.000 njegovih navijača u Nansiju. A onda vjerovatno i Švedsku, Dansku i Srbiju.

Predvođena drugom najmlađom igračicom reprezentacije, fenomenalnom 21-godišnjakinjom Đurđinom Jauković, Crna Gora je dominirala na startu. Brzo je bilo 4: ali su se Ruskinje probudile i iz kontri preokrenule na 7:6 u 16. minutu.

Johansonov tim je, međutim, „zategao” odbranu i serijom 3:0 treći put stigao do plus tri (13:10) u 24. minutu. Imao je šansu sa igračicom više da uveća razliku, ali je ispustio, a Darja Dmitrijeva je četiri sekunde prije poluvremena smanjila na 13:15.

Ruskinje su nakon odmora brzo izjednačile (16:16), Marina Rajčić je „skidala” zicere i onemogućila ih da preokrenu, a na drugoj strani je sjajne šanse propuštala i Jovanka Radičević, koja je odigrala jedan od slabijih mečeva u reprezentaciji.

Činilo se da bi „lavice”, ipak, mogle da prelome meč u 47. minutu, kada je Majda Mehmedović pogodila za 20:18, da bi na 22:22 Crna Gora dobila šansu da riješi sve.

Mehmedovićeva je krenula u kontru, kada ju je Julija Managarova faulirala i dobila isključenje, ali je Raičevićeva drugi put zaredom izgubila loptu.

Marina Sudakova, koja je prvi put ušla u igru, iskoristila je sjajno dodavanje Ane Vjahireve (tokom cijelog meča stvarala ogromne probleme odbrani Crne Gore) i pogodila sa desnog krila za 23:22 u napadu sa igračicom manje.

Bulatovićeva je napravila faul u napadu šest na pet, ali je početnička greška iskusnog trenerskog vuka Jevgenija Trefilova vratila „lavice” u život - minut i 39 sekundi prije kraja je tražio tajm-aut, svega 63 sekunde nakon prethodnog, iako je u posljednjih pet minuta dozvoljen samo jedan.

Zbog toga je Rusiji oteta lopta i dosuđeno novo isključenje, nakon čega je Jaukovićeva dala svoj 12. gol za 23:23 na 80 sekundi do kraja. Djelovalo je da je preokret moguć, ali je Vjahireva opet fenomenalno „navukla” odbranu i asistirala Sudakovoj, koja je 49 sekundi prije kraja donijela treće vođstvo „zbornaji”.

Ispostaviće se i pobjedu, jer je nakon Johansonovog tajm-auta Bulatovićeva pokušala da doda loptu Radičevićevoj, ali ju je Darja Samohina ukrala...

RUSIJA - CRNA GORA 24:23 (13:15)

Nansi - Dvorana „Žan Vej”. Gledalaca: 3.229. Sudije: Jurinović i Mrvica (Hrvatska). Sedmerci: Rusija 5 (4), Crna Gora 6 (5). Isključenja: Rusija 10, Crna Gora 2 minuta.

Rusija: SEDOJKINA (sedam odbrana i sedmerac), Trusova, KUZNJECOVA 2, Kočetova, DMITRIJEVA 3, SENJ, VJAHIREVA 2, Sudakova 2, Samohina 7 (4), MAKEJEVA 1, Malašenko 1, MANAGAROVA 6, Skorobogatčenko, Petrova, Frolova, Snopova.

Crna Gora: RAJČIĆ (12 odbrana), Nenezić (sedmerac), RADIČEVIĆ 1, JAUKOVIĆ 12 (4), A. Bulatović, Klikovac, Ujkić, Premović, K. BULATOVIĆ 4 (1), BRNOVIĆ, Pavićević, Ramusović, MEHMEDOVIĆ 5, Despotović, RAIČEVIĆ 1, Grbić.

Galerija

Bonus video: