Mehmedović: Dokazale smo da vrijedimo, za petama smo najboljima

Majda Mehmedović nakon pobjede nad Švedskom priznaje da je još boli poraz od Rusije, ali i dodaje da smatra da Crna Gora nije imala sreće jer je u prvoj fazi igrala sa dvije najbolje selekcije
115 pregleda 0 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Majda Mehmedović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Ažurirano: 08.12.2018. 14:19h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Jutro nakon pobjede nad Švedskom bilo je tmurno. Vjetar i kiša u Nantu onemogućili su rukometašice Crne Gore da adekvatno iskoriste prvi i jedini dan na 13. Evropskom prvenstvu kada ih je selektor Per Johanson oslobodio bilo kakvih obaveza.

O šetnji lijepim centrom ili uz Loaru, najveću francusku rijeku koja izvire nedaleko odavde, nije bilo ni govora. Ali, ni povratak u Karkefu, industrijsku zonu u blizini šestog po veličini grada u Francuskoj, nije bio opcija. Za razliku od Nansija, gdje su bile smještene u samom centru, u Nantu su na periferiji, gdje nemaju kako da „ubiju“ vrijeme. Zbog toga su predanile u šoping centrima i barovima, kako bi bar na nekoliko sati zaboravile na rukomet.

Prije odlaska iz hotela „Novotel“, za crnogorske novinare su prokomentarisale pobjedu nad Švedskom i pričale o utakmici sa Srbijom, koja ih čeka tek u ponedjeljak od 21 čas. Na isti dan, 10. decembra, kao prošle godine, kada su u osmini finala Svjetskog prvenstva savladale Srpkinje sa 31:29.

"Švedska je ekipa koju najbolje poznajemo, naročito zbog dva posljednja meča u pripremnoj fazi. Znale smo da će biti teško, da zbog tih pobjeda ne smijemo da pomislimo da su dva boda već upisana. Veoma dobro smo otvorile meč, borile se od prvog do posljednjeg minuta i nakon dva poraza se izdigle i nastavile da igramo", naglasila je Majda Mehmedović.

Sedam minuta prije kraja, Crna Gora je vodila 28:21, što joj je bilo treći put da ima sedam golova prednosti. Meč je završen sa svega dva razlike (30:28), i to nakon što je Ljubica Nenezić u posljednjim sekundama uradila ono što mnoge velike golmanke nikada nisu - odbranila sedmerac Izabeli Gulden. Johanson je nakon utakmice priznao da je malo razočaran što nije bilo bar pet-šest razlike i za to okrivio balkanski mentalitet.

"Selektor misli da je to do mentaliteta. Možda i jeste u nekoj mjeri, ali u tim fazama, kad nam se igra malo ‘talasa’, više je to zbog umora. Ovo nam je bila četvrta utakmica, teško je i dođe do pada koncentracije, ali zahvaljujući iskustvu nismo kiksale", istakla je Mehmedovićeva.

Po mnogima najbolje lijevo krilo svijeta, koje je klasu dokazalo i sa dva vezana majstorska gola u prvom poluvremenu protiv Švedske, poručuje da Crnoj Gori ne fali motiva, iako je praktično izgubila šansu da se bori za medalju.

"Poraz od Rusije je najbolniji, jer smo imale utakmicu skoro sve vrijeme u našim rukama, ali smo svjesne da smo izgubile od Rusije i Francuske, dvije najjače ekipe i da smo im mi bukvalno tu, za petama. Jako mi je žao što smo u prvoj grupi bile sa njima, a ne u nekoj lakšoj, jer bi sve izgledalo drugačije i bilo bolje. Mislim, ipak, da smo dokazale da smo vrijedne pažnje, da se mnogo borimo za grb Crne Gore i da smo jako dobre igračice".

Četiri dana između dvije utakmice „lavice“ nisu imale nikada, osim kada su igrale baraž za svjetska prvenstva.

"Odmor će, naravno, da nam prija, i fizički i psihički. Sve je ovo jako naporno, a imaćemo dovoljno vremena da se pripremimo za Srbiju. Jedva čekamo utakmicu, tri dana pauze će možda biti i dugo, ali je to jako dobro za naša tijela", naglasila je Mehmedovićeva.

Komšijski derbi u ponedjeljak bi mogao da približi Crnu Goru Parizu, makar kao učesnicu utakmice za 5. mjesto.

"Kad bismo stigle, gledale smo malo Srbiju. To je veoma dobra ekipa, ali ne znam koliko će moći protiv nas i kako će se snaći sa našom odbranom. Srpkinje su u zaletu sa Draganom Cvijić i Andreom Lekić, koje su u dobroj formi. Nisam igrala prošle godine na Svjetskom prvenstvu, kada smo u osmini finala lako pobijedile. Potrebno je da ponovimo tu odbranu i da postignemo nekoliko lakih golova, kako bi se od početka pritisnuo rival. Nadam se da ćemo pobijediti", zaključila je 28-godišnja Baranka.

Marina uz osmijeh poručuje: I dalje vjerujem u polufinale

Marina Rajčić je bila sjajna u prva dva meča protiv Slovenije i Rusije, potom podbacila u duelu sa Francuskom (mada joj ni odbrana nije pomogla), a onda se protiv Švedske razgoropadila i sa 15 zaustavljenih šuteva bila jedna od najzaslužnijih za drugu pobjedu u Francuskoj.

"Krenule smo jako od početka. Spremile smo se dobro, olakšavajuća okolnost je bila što smo odigrale dvije pripremne utakmice sa Švedskom. Analizirale smo ih, dale smo maksimum, što se vidjelo i po rezultatu", rekla je golmanka Crne Gore.

„Lavice“ su porazima od Rusije i Francuske praktično ostale bez šanse da se bore za medalju, ali su bolje od Srbije i Danske, sa kojima se sastaju do kraja glavne faze, i žele to da dokažu i stignu do Pariza bar da igraju meč za 5. mjesto.

"Naravno, ne možemo da budemo srećne, ali nakon svega što se desilo odlučile smo da idemo dalje. Imamo još dvije mnogo bitne utakmice, moramo da budemo na najvećem mogućem nivou. Imamo tri dana odmora, dobro ćemo se spremiti za Srbiju. Da li i dalje vjerujem u polufinale? Ja uvijek vjerujem u sve", uz osmjeh je rekla 25-godišnjakinja kojoj je ovo već 11. veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji.

Protiv tima koji vodi nekadašnji selektor rukometaša Crne Gore i najzaslužniji čovjek za razvoj Katarine Bulatović, Ljubomir Obradović, nema tajni.

"Sve znamo Srbiju, kako igra i svjesne smo da će nam biti teško protiv nje. U grupnoj fazi je igrala jako dobro, jedva čekamo taj susret. Mislim da će smirenost i mentalna stabilnost riješiti pitanje pobjednika", poručila je Rajčićeva.

43 odbrane ima Marina Rajčić, po čemu je prva golmanka Evropskog prvenstva. Doduše, po procentu uspješnosti je na 13. mjestu, jer je zaustavila 30 odsto šuteva. Prva je Rumunka Julija Dumanska sa 40 %

Bonus video: