Mijatović: Iz dana u dan napredujemo

„Momci imaju dosta prostora da napreduju, svi do jednog. Iskreno, nisam imao priliku da radim sa toliko talentovanih igrača na jednom mjestu, ni u klubovima, ni u reprezentaciji”, naglasio je 34-godišnji Nikšićanin
80 pregleda 0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Hrvatski rukometni savez
Rade Mijatović, Foto: Hrvatski rukometni savez
Ažurirano: 28.12.2015. 16:14h

Potrebno im je vrijeme. Ta rečenica je toliko puta ponovljena otkada je Ljubomir Obradović potpuno podmladio rukometnu reprezentaciju Crne Gore, da je više svako zna.

A u rukometu se vrijeme za zajednički rad u nacionalnim timovima najlakše dobija ako se plasirate na veliko takmičenje.

„Lavovi” su to uradili i izborili priliku da gotovo mjesec rade pod nadzorom Profesora pred početak Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Prva sedmica rada je iza Rada Mijatovića i drugova, kojima su se od danas pridružili i „Njemci” Vladan Lipovina, Radivoje Ristanović, Vuk Lazović i Vuko Borozan (ima lakšu povredu skočnog zgloba).

Sve bi bilo idealno da Miloš Božović nije polomio kost u stopalu...

„Imaćemo 15 dana da se složimo, da vidimo šta bi još trebalo da se uradi. Malo smo umorni, radimo dva puta po dva sata dnevno, ali Profesor zna najbolje zbog čega to radi. Nema ništa bez toga. Kao kapiten mogu da pohvalim momke, nadam se da će ovakvi biti do kraja”, istakao je Mijatović.

Najstariji član reprezentacije smatra da „lavovi” imaju veliku budućnost pred sobom.

„Momci imaju dosta prostora da napreduju, svi do jednog. Iskreno, nisam imao priliku da radim sa toliko talentovanih igrača na jednom mjestu, ni u klubovima, ni u reprezentaciji. Ne mogu da kažem ni da sam bio u timu u kojem ljudi brže napreduju, jer shvataju i prihvataju sve što im se kaže. Još da se zamijene starci kao ja i biće ovo za nekoliko godina vrlo, vrlo ozbiljna reprezentacija. Naravno, ako svi ostanu na okupu i budemo konstantni na velikim takmičenjima, jer jedino to može zadržati tim”, naglasio je 34-godišnji Nikšićanin.

Golman Tatabanje odlično poznaje rivale Crne Gore na Evropskom prvenstvu - Mađarsku, jer u toj zemlji igra, Dansku i Rusiju.

„Mađare znam, jer ih većina igra za Pik Segedin i Vesprem, uz nekoliko internacionalaca, a Dance, naravno, poznaju svi. Ko ih ne zna? To je kao da ne znaš ćirilicu. Šta da kažem o Hansenu, braći Toft-Hansen? U četiri su najbolje reprezentacije svijeta, favoriti da osvoje svako takmičenje, a rezultati koje imaju i u klubovima i u reprezentaciji pokazuju koliko su to ozbiljni igrači. I Rusija je vrlo dobra reprezentacija, sa Atmanom, dva krila iz Vardara... Ekipa dosta dugo igra zajedno, nastupa na skoro svim velikim takmičenjima. Danska je favorit grupe, Mađari i Rusi su na sličnom nivou, a mi smo malo niže od njih. Ne zato što smo slabiji, već što smo neafirmisaniji”.

„Lavovi” će 16. januara u Gdanjsku igrati sa Mađarskom, a Mijatović je ubijeđen da neke stvari mogu da budu nepoznanica za Talanta Dujšebajeva i njegove pulene.

„Mađarska ima vrhunskog selektora i sigurno je da će vrlo ozbiljno da se pripremi za nas. Naša šansa je u tome što Mađari ne mogu da nađu utakmice na kojima smo igrali kako ćemo sada, jer nama svaki mjesec puno znači. Vidi se da su momci napravili korak naprijed i u odnosu na one utakmice u novembru u Hrvatskoj. Mnogo naših igrača može da ih iznenadi, to je naša šansa. Ostaje da se vidi da li ćemo je iskoristiti. S druge strane, mi za Mađare možemo lako da se pripremimo, jer teško mogu da nas iznenade”, zaključio je Mijatović.

Velika je šteta što se Božović povrijedio, mnogo nam je važan

Povreda 21-godišnjeg Miloša Božovića je poremetila atmosferu u redovima „lavova”, jer je mladi bek trebalo da bude jedan od veoma bitnih šrafova i u odbrani i u napadu.

„Velika je šteta što se pobvrijedio. Prvo zbog njega, a onda i zbog reprezentacije. Svaki igrač nam je važan, njegovom povredom smo izgubili mnogo. Nadam se da će se brzo oporaviti i da će u budućnosti biti jedan od nosilaca igre nacionalnog tima”, istakao je Mijatović.

„Crveni” su juče odigrali prvi meč u pripremama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i pobijedili Alžir sa 26:19 (12:7).

Najefikasniji je bio Fahrudin Melić sa sedam golova, po četiri su dali Nemanja Grbović i Vasko Ševaljević, Mirko Radović je postigao tri, Miloš Vujović i Stefan Čavor po dva, a Bogdan Petričević, Mirko Milašević, Branko Kankaraš i Božidar Leković po jedan. Goste su sa po četiri pogotka predvodili Berkus Mesud i Hamud Atalah.

Isti rivali igraju i danas od 16.30 časova, a „lavovi” će se u Baru sastati i 4. januara protiv Bosne i Hercegovine. Posljednje provjere pred Evropsko prvenstvo će imati 10. i 11. januara u Skoplju protiv Makedonije.

Bonus video: