Ovo se prvi put dogodilo u sportu: Kalum igrao, a Hana će igrati na Svjetskom prvenstvu

Prije tri godine, Kalum je odlučio da promijeni pol, počeo hormonske tretmane, a godinu kasnije, nakon uspješne medicinske procedure, i zvanično postao - Hana
1649 pregleda 1 komentar(a)
Hana Monsi, Foto: Twitter @HannahMouncey
Hana Monsi, Foto: Twitter @HannahMouncey
Ažurirano: 21.12.2018. 16:02h

Kalum Monsi je 2013. godine igrao za selekciju Australije na Svjetskom prvenstvu za rukometaše u Španiji.

Hana Monsi će naredne godine igrati za Australiju na šampionatu svijeta za rukometašice u Tokiju.

Kalum i Hana su ista osoba, ili možda, ipak, nisu...

Prije tri godine, Kalum je odlučio da promijeni pol, počeo hormonske tretmane, a godinu kasnije, nakon uspješne medicinske procedure, i zvanično postao - Hana.

Strast za sportom je ostala ista, ali je proces dobijanja dozvole da od rukometaša postane rukometašica bio malo komplikovan.

Iako je, medicinski gledano, sve vilo u redu, Rukometni savez Australije je u oktorbu 2016. odbio njen zahtjev da se priključi nacionalnom timu, plašeći se da bi doping-testovi, ipak, mogli da naprave problem, te da bi u nekom trenutku njen nivo testosterona mogao da bude veći od dozvoljenih granica, kada su žene u pitanju.

Nakon 18 mjeseci detaljnih kontrola i analiza, Hana Monsi je u aprilu ove godine dobila dozvolu nacionalnog saveza, a zatim i Svjetske rukometne federacije, da se priključi reprezentaciji.

I u prvom nastupu kao Hana, ostvarila je istorijski uspjeh - Australija je nedavno, na prvenstvu Azije, osvojila peto mjesto, čime je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Japanu naredne godine.

Bila je jedna od najboljih igračica svog tima, ali i cijelog turnira. Hana igra na poziciji pivote, na kojoj je igrao i Kalum - visoka je 188 centimetara, teška 100 kilograma, pa je samim tim vrlo nezgodna za čuvanje.

"Povratak rukometu je bio posljednja kockica u mozaiku mog novog života. Sada sam potpuno ispunjena", kazala je Hana Monsi.

Bonus video: