Radojičiću novi četvorogodišnji mandat na čelu Skupštine RSCG

Radojičić, koga su kandidovali ŽRK Budućnost i Udruženje rukometnih trenera Crne Gore, ubjedljivo je pobijedio, jer je dobio 20 glasova.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 10:32h

Zoran Radojičić i u narednom četvorogodišnjem mandatu biće na čelu Skupštine Rukometnog saveza Crne Gore, odlučeno je na današnjoj redovnoj i izbornoj Skupštini RSCG.

Radojičić, koga su kandidovali ŽRK Budućnost i Udruženje rukometnih trenera Crne Gore, ubjedljivo je pobijedio, jer je dobio 20 glasova prisutnih delegata.

Njegov protivkandidat, Dragan Ražnatović, koga je kandidovao Lovćen, čiji je predsjednik, dobio je tri glasa.

Dva delegata su bila uzdržana prilikom glasanja.

Radojičić je bio predsjednik Skupštine i prethodne četiri godine.

„Hvala na novom povjerenju. Šta reći poslije ovakve podrške? Nastojaću da dam sve od sebe, kako u RSCG, tako i na međunarodnoj sceni, na svjetskim prvenstvima, daj Bože na Olimpijskim igrama. Poželio bih rukometu, ništa više od ovog što je postignuto u prethodnom četvorogodišnjem periodu, jer su rezultati zaista sjajni. Korak naprijeg bi bilo izvanredno. Da bi bilo bolje, međutim, treba riješititi poznate životne problema. Očekujem da ću ispuniti vaša očekivanja, obećavam da ću raditi sve za rukomet“, rekao je Radojičić nakon što je dobio novi mandat.

Nekada rukometaš i trener (Mornar je 1995. godine pod njegovim vođstvom bio prvi crnogorski klub koji je zaigrao na evropskoj sceni), Radojičić je bio posljednji predsjednik Upravnog odbora Rukometne zajednice Srbija i Crna Gora i prvi predsjednik UO RSCG u nezavisnoj Crnoj Gori. Od 2009. godine je obavljao funkciju predsjednika Skupštine RSCG.

Radojičić je od 23. maja 2009. godine član Izvršnog komiteta Mediteranske rukometne konfederacije, dok je 5. juna iste godine na Kongresu u Kairu izabran za predsjednika Arbitražnog suda Svjetske rukometne federacije.

Taj mandat mu je istekao, ali se ponovo kandidovao za istu funkciju (odluka je u oktobru u Dohi, Katar).

Bio je predsjednik Disciplinske komisije na svjetskim rukometnim prvenstvima za žene u Brazilu (2011) i muškarce u Španiji (2013), te Olimpijskim igrama u Londonu.

Skupština je jednoglasno usvojila Izvještaj o radu Upravnog odbora između dvije Skupštine i Izvještaj Nadzornog odbora o finansijskom poslovanju Saveza za 2012. godinu.

Saopšteno je da je Savez prošlu godinu završio sa gubitkom od 668 hiljada eura. Rashodi u 2012. godini iznosili su 1.578.000 eura, a prihodi 910.000.

Predsjednik Upravnog odbora Predrag Bošković kazao je da je RSCG predstavlja fenomen u poređenju sa ostalim reprezentacijama i Savezima sa kojim se crnogorska asocijacija takmiči.

RSCG u svim starosnim kategorijama ima 1234 registrovana rukometaša i 1217 rukometašice.

Iz tako oskudne baze, Bošković je kazao da su postignuti odlični rezultati.

"Perjanicu uspjeha ove godine nose seniorske selekcije, prije svega ženska seniorska reprezentacija, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Srbiji i izborila plasman na sljedeće Svjetsko prvenstvo. Zatim i muška seniorska reprezentacija, koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Španiji i izborila plasman na EP u Danskoj. Ženska kadetska reprezentacija je osvojila peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Poljskoj”, rekao je Bošković, i istakao da problem predstavljaju muške mlađe kategorije.

Prema riječima predsjednika UO, “ekonomska kriza i deficit finansijskih sredstava kao da se nije odrazio na brojnost sportskih događaja na kojima su učestvovale naše reprezentacije”.

“Situacija u trenerskoj organizaciji, takođe, nije najbolja. Iako je naš Savez o dove godine potpisnik RINK Konvencije, koja omogućava standardizaciju trenerskih diploma i njihovo međusobno priznavanje, nemamo predstavnika trenerske organizacije koji može sa aktivnim znanjem engleskog jezika da uzme učešće u radu”, dodao je Bošković.

Dobrislav Vujović, predsjednik Trenerske organizacije, odgovorio je Boškoviću da je ta organizacija odredila Blaža Popovića kao predstavnika za sastanak povodom RINK konvencije, ali da Savez nije imao sredstava da finansira njegov put.

Bošković je pohvalio rad sudijske organizacije, za koju je rekao da je "standardno dobro organizovana".

"Ima dobru komunikaciju sa odgovarajućim predstavnicima EHF-a. Na međunarodnim listama nalaze se sudije Ivan Pavićević, Miloš Ražnatović, Anđelina Kažanegra, Jelena Vujačić, Novica Mitrović, Miljan Vešović, kao i delegate Nebojša Vujisić, Predrag Pavićević, Radoš Rakočević i Emir Bešlija”, istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, nastup klubova na evropskoj sceni nije na zavidinom nivou.

"Osim Budućnosti rijetko ko prođe prvo kolo, ili uopšte želi da se takmiči na evropskoj sceni. Ove sezone samo su tri kluba prijavljena za evropske kupove, Lovćen, Budućnost i Danilovgrad", rekao je Bošković.

Skupština je konstatovala da finansijska situacija u klubovima nije na zavidnom nivou i da je još neizvjesno ko će se od klubova takmičiti.

Dogovoreno je da u utorak u podne u savezu bude održan sastanak muških klubova, a dan kasnije ženskih, na kojem bi trebalo da bude poznat broj timova koji će se takmičiti, predlog sistema takmičenja i predlog datuma početka novog šampionata u svim starosnim kategorijama.

Na sjednici je zatraženo ukidanje depozita klubovima, kao i da takmičenje kadeta ne utiče na tabelu seniorskih timova.

Biće razmatrana i najava Lovćena da zbog obaveza u SEHA ligi preskoči prvi dio nacionalnog šampionata.

Skupština je ovlastila UO da nakon sastanka klubova donese konačnu odluku o početku šampiuonata i sistemu takmičenja.

Sjednici je prisustvovalo 26 od ukupno 31 delegata koliko broji Skupština.

Prije početka sjednice minutom ćutanja odata je pošta rukometnim radnicima koji su nedavno preminuli, Mirsadu Cenoviću i Slobodanu Raduloviću.

Galerija

Bonus video: