Razlika u klasi: Hrvatska deklasirala oslabljene "lavove"

Izabranici selektora Dragana Đukića bili su ranopravni samo do polovine prvog poluvremena, kada su posljednji put uspjeli i da izjednače (8:8), kao i da pet minuta kasnije zaostatak svedu na gol (10:9).
112 pregleda 23 komentar(a)
Krešimir Kozina, Foto: Www.hrs.hr
Krešimir Kozina, Foto: Www.hrs.hr
Ažurirano: 09.06.2018. 19:50h

Nakon 20 minuta je tinjala nada u čudo, već na poluvremenu je nestala, a poslije 60 je lako donijeti zaključak - ništa od drugog učešća rukometaša Crne Gore na svjetskim prvenstvima.

U prvom meču baraža za šampionat u Danskoj i Njemačkoj, „lavovi” su bili ravnopravan rival Hrvatskoj samo u prvoj trećini meča u Osijeku, kada je na semaforu stajalo 8:8.

Sve nakon toga je bilo mučno za gledanje, jer su se „kauboji” rastrčali, agresivnom odbranom „ugušili” napad rivala i na kraju došli do ogromnih 13 golova prednosti (32:19).

Revanš u „Verdeu” u četvrtak biće samo puka formalnost, velikan svjetskog rukometa će izboriti plasman na 31. veliko takmičenje i boriće se za 14. medalju na sjeveru Evrope.

Crnoj Gori preostaje da se polako priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Švedskoj, Norveškoj i Austriji, uz nadu da će u njima nastupiti u najjačem sastavu, a ne bez zvanično najboljeg sportiste zemlje, koji ne želi da igra za naciolani tim...

Počelo je odlično - Mile Mijušković je odbranio četiri od prvih sedam šuteva Hrvata, a u napadu su priključak golovima držali Vasko Ševaljević, Miloš Vujović i Miloš Božović.

Vjerovatno bi „lavovi” i vodili da slovački arbitri Brunovski i Kanda nisu gurali velikana svjetskog rukometa i oteli nekoliko „čistih” lopti timu Dragana Đukića (nepostojeća probijanja, nedosuđeni faulovi domaćina i u napadu i u odbrani, sedmerac nad Milošem Vujovićem koji nisu vidjeli...).

Crna Gora je naivno ispustila šansu da postigne dva gola iz kontre, jer su Ševaljević i Stevan Vujović brzopleto izgubili loptu, ali je u 14. minutu baš na taj način stigla do prvog i, nažalost, jedinog vođstva, nakon što je Mirko Radović bio precizan za 6:5.

U 19. minutu, poslije pogotka Stevana Vujovića za 8:8, Lino Červar je pozvao tajm-aut. Umjesto očekivane vike, Mago di Umago je smirenim tonom ukazao svojim pulenima na greške, pozvao ih da se smire i da će odbrana početi da daje rezultate.

Tako je i bilo - Hrvati su dubokom zonom potpuno otupili napad „lavova”, dobili i nekoliko poklona iz Slovačke, pa je prednost rasla iz minuta u minut. Do ogromnih plus sedam su stigli nekoliko sekundi prije velikog odmora, kada je u napadu sa igračem više Ševaljević dao loptu pravo u ruke rivalima, a Manuel Štrlek to rutinski kaznio za 17:10.

Tada se znalo da će „kauboji” na revanš u dvoranu u Donjoj Gorici doći sa velikom razlikom, samo je bilo pitanje kolikom. Červarov tim je četiri i po minuta prije kraja stigao do rekordnih plus 14 (32:18), a poraz je samo ublažio Milan Popović.

HRVATSKA - CRNA GORA 32:19 (17:10)

Osijek - Dvorana „Gradski vrt”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Brunovski i Kanda (Slovačka). Sedmerci: Hrvatska 3 (3), Crna Gora 1 (0). Isključenja: Hrvatska 8, Crna Gora 6 minuta.

Hrvatska: STEVANOVIĆ (jedan sedmerac), Šego (10 odbrana), Mihić, MARIĆ 1, STEPANČIĆ 2, HORVAT 6 (3), Karačić 4, Božić-Pavletić 1, Blažević, ŠTRLEK 6, MAMIĆ, CINDRIĆ 5, Kozina 3, Vranković 2, Bičanić, Pavlović 2.

Crna Gora: MIJUŠKOVIĆ (sedam odbrana), Mihaljević, Perišić 1, Popović 1, ČAVOR 3, Lazović 2, Pejović, RADOVIĆ 1, M. VUJOVIĆ 1, Radojević, S. Vujović 1, ŠEVALJEVIĆ 1, BOŽOVIĆ 3, Lasica, Anđelić 1, GRBOVIĆ 4.

Bonus video: