Voltering: Bile smo savršene u završnici

"Ne želimo da pričam o finalu, o sljedećem rivalu. Samo nakon revanša možemo o tome", kaže golman Klara Voltering, jedna od najzaslužnijih za ovogodišnje partije i rezultate Budućnosti.
69 pregleda 0 komentar(a)
Klara Voltering, Foto: Svein André Svendsen
Klara Voltering, Foto: Svein André Svendsen
Ažurirano: 02.04.2012. 11:16h

Slika prva: Rukometašice Budućnosti u zadnjem dijelu Embraera 195 Montenegroerlajnza, na čarter letu Sandefjord – Podgorica, slave pobjedu protiv Larvika, uz pjesmu koja traje puna tri sata, koliko i let do glavnog grada Crne Gore.

Slika druga: U isto vrijeme šef stručnog štaba Dragan Adžić i njegov prvi asistent Vlatko Đoković za svojim lap-topovima kroz video snimak i statistiku bave se analizom prvog meča polufinala.

Igračice su imale jedno veče da se raduju velikoj pobjedi Budućnosti u prvom meču polufinala Lige šampiona, stručni štab je odmah prionuo na posao. Adžić je svjestan da je odigrano tek prvo poluvrijeme, da još uvijek aktuelni prvak Evrope neće doći turistički u Podgoricu, a pošto bolje igra u gostima…

Međutim, pobjedom u Larviku (22:20), prvom u prvom polufinalnom meču iz osam pokušaja, Podgoričanke su napravile krupan korak ka toliko željenom i čekanom finalu. Ipak, zbog iskustva iz prošlosti, posebno 2002. godine i nikad prežaljenog revanša sa mađarskim Hercom (nakon remija 32:32 u prvom meču, Mađarice su u revanšu slavile 32:31), “finale” je zabranjena riječ…

"Ne želimo da pričam o finalu, o sljedećem rivalu. Samo nakon revanša možemo o tome", kao iz topa će golman Klara Voltering, jedna od najzaslužnijih za ovogodišnje partije i rezultate Budućnosti.

Nakon odličnog početka Budućnosti (6:1 početkom 10. minuta), Larvik se vratio u igru do odmora (12:12), da bi u nastavku vladala rezultatska neizvjesnost do samog kraja, kada je meč prelomila Bojana Popović sa dvije akcije (u prvoj je izborila isključenje i sedmerac koji je realizovala Katarina Bulatović, u drugoj je sama pogodila za konačnih 22:20).

"Nijesmo dozvolili Larviku ni da nas puno iskontrira, u čemu je svaka norveška ekipa dobra. Leganger je bila dobra na golu, i nije bilo lako postići gol. Ali, borile smo se i vjerovale u sebe, i u trenucima kada je Larvik vodio. Oba tima su imala svoje šanse, puno smo se smjenjivali u vođstvu. Veoma sam ponosna na način kako smo na kraju prelomili meč u našu korist", nastavlja priču za “Vijesti” Voltering.

Leganger je bila dobra na golu (15 odbran), zahvaljujući njoj i desnom krilu Rigelhut-Koren Larvik je i izbjegao ubjedljiviji rezultat. Ali je i Voltering bila na visini zadatka, sa 16 odbrana…

"Nijesam zadovoljna kako sam branila u prvom poluvremenu, bilo je teško, jer su one imale dosta prostora za šut. U nastavku je bilo bolje u odbrani, i onda je meni bilo lakše da branim. To što sam imala više odbrana od Sesilije, možda, je jedan od razloga za pobjedu, ali se čitava ekipa odlično borila svih 60 minuta".

Larvik je bio jedino uspješniji u broju golova iz kontri i polukontri (4-2), dok je Budućnost imala neznatno bolji procenat šuta (48,8 – 48,7 %) i manje izgubljenih lopti. Pravi karakter je pokazala u posljednjih dva minuta, koje je odigrala sa igračicom manje (zbog isključenja Ane Radović), ne dozvolivši protivniku da postigne gol do kraja

"Savršeno smo odradile samu završnicu, jer obično Larvik maksimalno iskoristi brojčanu prednost. Odlično smo se borile u tim trenucima, primorale smo ih da izgube jednu loptu u napadu, dok su posljednjem napadu pogodile stativu (Rigelhut). Bojana je postigla posljednji gol, i pobjeda od dva gola razlike je odlična, posebno što je ovo prvi put da je Budućnost pobijedila u Larviku".

Voltering podsjeća da je odigrano tek prvo poluvrijeme...

"Pobjeda je važna, ali ne znači ništa ako u revanšu ne odigramo kako treba. Ova pobjeda ne znači da smo u finalu. Moramo da se okrenemo drugom meču, koji će biti veoma težak, jer Larvik ima veoma kvalitetne i iskusne igračice. I one, kao i mi, žele u finale. Srećna sam što revanš igramo kod kuće, pred našim navijačima. Nadam se da će napraviti atmosferu kao na prethodnim utakmicama. Oni to odlično rade", zaključila je Voltering.

Miljanić: Ne smijemo da podlegnemo pritisku

"Danas je novi dan, prvi meč je već zaboravljen", kaže za “Vijesti” Radmila Miljanić, desno krilo Budućnosti.

Miljanić ističe da je već od juče počelo da se razmišljao o revanšu u “Morači”.

"Moramo još ozbiljnije da se pripremimo za drugu utakmicu, kako ne bi došlo do bilo kakvog opuštanja. Sada će javnost od nas da očekuje sigurnu pobjedu, da očekuje da razbijemo protivnika, što je daleko o realnosti. Larvik u gostima igra kao kod kuće, biće nam sigurno još teže u Podgorici. Ne smijemo da podlegnemo pritisku, već da odigramo maksimalno skoncentrisano u drugom meču", dodaje Miljanić.

Vraćajući film na prvi meč, reprezentativka rodom iz Nikšića kaže da je ekipa dobro počela meč, u kojem je nakon toga bilo dosta uspona i padova ekipe.

"Na kraju smo, kad je bilo najvažnije, uspjele da se uzdignemo i da dođemo do pobjede od dva gola", zaključila je Miljanić, uz napomenu da je za nedjeljni revanš u “Morači” optimista, “kao uvijek u životu”.

“Morača” kao "uzavreli lonac"

Da je atmosfera u “Morači” poznata širom Evrope, pa i u Norveškoj, govori i jedan interesantan detalj. Kako nam je nakon meča ispričao Vlado Đikanović, Crnogorac koji već 22 godine živi u Oslu, i koji je na utakmicu došao sa norveškim prijateljem, bivšim rukometašem, zvanični spiker je na početku drugog poluvremena utakmice u Larviku na specifičan način animirao domaće navijače, koja je u tom trenutku malo utihnula sa navijanjem.

"Podržite ekipu kao što to rade navijači u Podgorici, u dvorani koja je kao “uzavreli lonac”, kazao je spiker i uspio da probudi navijače Larvika.

Bonus video: