Hronologija slučaja Đoković: Od medicinskog izuzeća do pritvora u Melburnu

Srpski teniser, prvi igrač svijeta, doputovao je u Australiju da bi igrao na Australijan openu, nakon što je dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije

40398 pregleda 68 reakcija 66 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cijeli svijet prati događaje iz Melburna i situaciju u kojoj se nalazi Novak Đoković.

Srpski teniser, prvi igrač svijeta, doputovao je u Australiju da bi igrao na Australijan openu, nakon što je dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, ali mu ulazak u zemlju nije dozvoljen.

Ovako izgleda hronologija događaja.

4. januar

Đoković je objavio da je dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije i da putuje u Australiju.

Direktor Teniskog saveza Australije Kreg Tajli kazao je da je proces dobijanja medicinskog izuzeća odrađen u dvije faze i da su ga proveli nezavisni eksperti, te da su svi zahtjevi morali da ispune uslove koja je postavila Australijska savjetodavna grupa za imunizaciju.

5. januar

- Dok je Đoković bio na putu, oglasio se premijer Australije Skot Morison.

On je rekao da će prvi teniser svijeta morati da dokaže da je medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

"Čekamo njegovu prezentaciju i dokaze koje je pružio. Ako nema dovoljno dokaza prema njemu ćemo se odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom biće vraćen kući. Neće biti nikakvih posebnih pravila za Đokovića", kazao je Morison.

- Ministarka sporta savezne države Viktorija Džala Pulford kazala je da lokalne vlasti neće podržati Đokovićevu aplikaciju za vizu.

- Đoković je sletio u Australiju. Zadržan je na granici.

Iz australijske Vlade su rekli da je Đokovićev tim poslao pogrešan formular za pogrešnu vizu.

Kako prenose mediji, Đoković je pokušao da uđe u zemlju sa vizom koja ne dozvoljava medicinska izuzeća zbog nevakcinisanja.

Zvaničnici države Viktorija tražili su od saveznih vlasti da podnesu svoj zahtjev za izdavanje vize u pisanoj formi, jer je Vlada partner sa Teniskim savezom Australije, koji organizuje događaj na koji dolazi Đoković (Australijan open).

- Srđan Đoković, Novakov otac, kazao je da je Novak u pritvoru na aerodromu u Melburnu. Pojavile su se informacije da mu je oduzet mobilni telefon, što je kasnije demantovano.

- Oko 22 sata po našem vremenu stigla je informacija da je Đokovićev zahtjev za vizu zvanično odbijen.

''Mi ćemo osigurati da se oni, koji stignu na našu granicu, pridržavaju naših zakona i zahtjeva za ulazak. Takođe, možemo da potvrdimo da gospodin Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uslove za ulazak u Australiju te mu je viza naknadno otkazana'', stoji u saopštenju australijske granične policije.

To znači da će Đoković biti deportovan iz Australije.

- Agencija Rojters je javila da su trojica tenisera kojima je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinacije ušli su u Australiju sa istom vizom koju je imao Đoković.

- Đoković je sa aerodroma prebačen u Hotel Park, u predgrađu Melburna, koji je pretvoren u objekat za smještaj izbjeglica i lica koja traže azil u Australiji.

6. januar

- Đokovićev advokatski tim je uložio žalbu, a srpski teniser je bio na saslušanju.

Konačna odluka o tome da li će moći da uđe u Australiju i učestvuje na prvom Grend slemu ili će biti deportivan biće poznata u ponedjeljak oko 10 časova po lokalnom, odnosno oko ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Bonus video: