Mjesecima se priča samo o utakmici protiv Grka

Izabranici Ranka Perovića na startu Evropskog prvenstva igraju protiv Grčke (16 časova)
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 07:28h

Od onog trenutka kada je žrijeb donio crnogorskim vaterpolistima protivnike na Evropskom prvenstvu, kada je postalo jasno ko je prvi rival u Budimpešti, u taboru "ajkula" se moglo čuti otprilike samo jedno: "Najvažniji meč na turniru je onaj na otvaranju protiv Grčke".

U suštini, svako otvaranje velikog takmičenja je krucijalno, ali kada je sistem takmičenja tako specifičan kao na Evropskom prvenstvu, onda je jasno zašto selektor Ranko Perović i ostali potenciraju koliko je važno krenuti pobjedom.

Duel Crna Gora - Grčka počinje danas u 16 časova, a pobjednik bi, iako to na kraju i ne mora da bude tako, napravio veliki korak ka 1. mjestu u grupi (u kojoj su još Italija, Rumunija, Rusija i Gruzija) i samim tim direktnom plasmanu u polufinale...

Crna Gora baš i ne pamti dobro Helene. Prošle godine je u Barseloni ponižena od istog protivnika na startu Svjetskog prvenstva, ali je na kraju igrala u finalu. Dakle, prvi meč je od ogromne važnosti, ali turnir se danas, kakav god bio ishod, ne završava, već tek počinje.

Janović: Niko ne zna koliko može dok ne počne prvenstvo

Crnogorski tim se u odnosu na Barselonu razlikuje za samo jedno ime, iako je dugo izgledalo da će razlike biti mnogo veće. Debitant je Uroš Čučković, i to je jedina promjena od prošlog ljeta - bek Egera (nedavno je napustio Partizan) nosiće kapicu broj šest umjesto Iga Kruzije.

Nikola Janović se nakon Barselone bio oprostio od reprezentacije, a onda prihvatio poziv da i dalje predvodi nacionalni tim.

"Na velikim takmičenjima niko ne može da zna u kakvoj je formi dok sam šampionat ne krene. Mi, međutim, nismo mnogo promijenili, sastav je praktično isti kao prošle godine, samo što je umjesto Kruzije sada s nama Čučković. Pokušali smo toko ljeta da napravimo dogovor, da se uigramo za reprezentacije koje nas čekaju u grupi. Očekujem jako teške utakmice protiv Grčke i Italije, a maksimalno oprezni moramo da budemo s Rusijom, Rumunijom i Gruzijom. Ne krijemo naš cilj, želimo da budemo prvi u grupi, jer bi nam to otvorilo put ka medalji. Onda se ne bismo dodatno iscrpljivali, kao što je to bio slučaj prošle godine u Barseloni, gdje smo imali jako težak put do odličja", poručio je kapiten Janović.

Grci su izvanredni

Kao i crnogorski, i sastav Grčke je pretrpio malo promjena u odnosu na posljednje veliko takmičenje.

Deset od 13 igrača iz Barselone i sada je u sastavu, a među njima i lideri Hristos Afrudakis, Konstadinos Murikis, Emanoil Milonakis, Joanis Fudulis...

"Grci igraju izvanredno. Gledali smo ih, analizirali, fenomenalno su odigrali Samarcidis kup, turnir koji je održan nedavno u njihovoj zemlji. Imaju odlične igrače u svojim redovima, sistem koji gaje godinama... Dakle, očekujem težak meč, neizvjestan do samog kraja", dodao je Janović i podvukao:

"Nije lako kada tri ekipe u grupi imaju isti cilj - da dođu do 1. mjesta. Samo jedna će ispuniti ono što je planirala. Ako ne budemo lideri grupe, čeka nas najgori mogući scenario - ili će nam doći domaćin i svjetski šampion Mađarska, ili olimpijski šampion Hrvatska, a možda i najbolja selekcija na šampionatu Srbija. Tako da svi ciljamo 1. mjesto, biće izuzetnih utakmica, nama je jako bitna prva sa Grčkom. Neće biti lako, ali ponavljam, daćemo sve od sebe da krenemo pobjedom", zaključio je Janović.

Kehajas: Možemo protiv svih

Selektor Grčke Sakis Kehajas vjeruje u snagu svog tima.

"Iza nas su odlične pripreme, pokazali smo da možemo da se nosimo sa ekipama kao što su Srbija i Hrvatska. Sve je to bilo dobar uvod u meč protiv Crne Gore, koja može da odredi mnogo toga u grupi. Pobijedili smo ih u Barseloni, ali to je bilo prije 12 mjeseci i nema veliku važnost", rekao je Kehajas.

Galerija

Bonus video: