Ristić: Biće vam jasno kad se javim iz Moskve, pratite Russia Today

A razgovor B92 sa Nemanjom Ristićem počeo je tako što je on ostavio nekoliko direktnih poruka na zvaničnoj Facebook stranici Insajdera
236 pregleda 20 komentar(a)
Nemanja Ristić, Foto: Facebook
Nemanja Ristić, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.12.2016. 08:34h

Nemanja Ristić za kojim je raspisana međunarodna crvena potjernica Interpola zbog sumnje da je jedan od organizatora neuspješnog terorističkog napada na dan izbora u Crnoj Gori, tvrdi da potjernica protiv njega ne postoji, piše B92.

B92 prenosi da Ristić nije želio da direktno odgovori na pitanje kako se našao u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, sa kojim se i fotografisao prilikom nedavne posjete Lavrova Beogradu.

B92 piše da je razgovor sa Nemanjom Ristićem počeo je tako što je on ostavio nekoliko direktnih poruka na zvaničnoj Facebook stranici Insajdera. Između ostalog je najavio tužbu protiv Insajdera zbog tekstova koji su objavljeni o njemu.

Sobzirom na to da nadležne institucije već deset dana ne odgovaraju na pitanje kako je moguće da se čovjek, koji je već osuđivan i protiv kojeg se u Crnoj Gori vodi istraga, nađe u blizini Sergeja Lavrova, to pitanje je B92 postavio Nemanji Ristiću.

Ristić na ovo pitanje međutim nije odgovorio već je samo rekao:

“Biće vam jasno uskoro sve, kad vam se obratim iz Moskve, putem svjetskih medija. Pratite Russia Today.”

MUP Srbije nije se oglasio povodom informacija da je Crna Gora za Ristićem raspisala potjernicu. Osim toga, MUP Srbije već deset dana nije odgovorio na pitanja Insajdera ko je omogućio Nemanji Ristiću, osumnjičenom za učestvovanje u pokušaju terorističkih napada u Crnoj Gori, da se nađe u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

U Ministarstvu pravde Srbije su prije nekoliko dana za Insajder.net rekli da nijesu dobili zahtjev za izručenje Ristića. Međutim, prema saznanjima Insajdera, procedura je takva da bi po poternici MUP Srbije prvo morao da uhapsi Ristića, pa bi tek nakon toga crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo zahtjev za izručenje srpskom Ministarstvu pravde, piše B92.

Bezbjednosne provjere prilikom posjete Lavrova su bile takve da su čak i novinari morali da se prijave i dostave fotografiju sedam dana prije dolaska ruskog šefa diplomatije. Uprkos tome u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije našao se Nemanja Ristić koji je ranije osuđivan zbog prijetnji i određena mu je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Viši sud u Beogradu osudio ga je u avgustu prošle godine zbog toga što je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac prijetio da će biti streljani. Osim toga, prijetio je i direktorki Centra za evroatlanske studije Jeleni Milić.

Uprkos tome on se, prema istraživanju Insajdera, slobodno kretao i pojavljivao na skupovima više desničarskih organizacija.

Bonus video: