Beograd: Protestna šetnja "Stop krvavim košuljama" zbog prebijanja Stefanovića

Okupljenima su se obratili košarkaški trener Duško Vujošević, kao i glumci Branislav Trifunović i Mirjana Karanović
298 pregleda 2 komentar(a)
Protest 'Protiv krvavih košulja', Foto: BETA/AP
Protest 'Protiv krvavih košulja', Foto: BETA/AP
Ažurirano: 10.12.2018. 12:22h

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras su se okupili učesnici protestne šetnje "Stop krvavim košuljama", koja se organizuje zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika, ali i nasilja u državi.

Učesnici skupa ispunili su plato ispred fakulteta i nose veliki transparent "Uvijek pištaljka, nikad više puška", kao i manje na kojima piše "Majo, Marijane", "Za vladavinu prava i pravde", "Gašić Bata u mraku te savata".

Pojedinci nose zastavu Srbije, duvaju u pištaljke, a razvili su i transparente "RIP perači prozora", "Neonaci Naprednjaci", "Bando krvava", "Zašto ćutiš Evropo","Dole vlada, svom snagom u glavu", "Otvorite medije za glavu opozicije" i "Svom snagom u glavu".

Okupljenima su se obratili košarkaški trener Duško Vujošević, kao i glumci Branislav Trifunović i Mirjana Karanović.

Demonstranti su prošetali sa Studentskog trga, preko Terazija, pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije.

Savez za Srbiju je ranije pozvao nezadovoljne građane da učestvuju u "građanskoj, nestranačkoj šetnji" organizovanoj "u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti".

Poruka koju žele da "dostojanstveno i civilizovano" pošalju sa protesta je da uvrede i prijetnje nisu njihov rječnik, da metalne štangle nisu njihovi rekvitiziti, da "krvave košulje" ne smiju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne smije postati "vladajući ambijent", navedeno je u pozivu.

"Tokom poslednjih nekoliko godina, verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim 'medijima' koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića – aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom riječju: građani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava", pisalo je u pozivu na protestnu šetnju Saveza za Srbiju.

Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji se sumnjiče za napad na Borka Stefanovića i još nekoliko mladića, a ministar Nebojša Stefanović sjutradan je rekao da su u roku od dva časa nakon tog incidetna uhapšena trojica Kruševljana.

Galerija

Bonus video: