PODACI NARODNE BANKE

U rukama hrvatskih milionera 7,35 milijardi eura

"Vrijednost ušteđevine najvećih hrvatskih bogataša odgovara godišnjem prihodu Agrokora, ili polovini prihoda državnog budžeta", naglašava Večernji
0 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2016. 13:16h

Hrvatska ima 22 hiljade milionera, koji na svojim štednim računima u bankama drže čak 56,3 milijarde kuna gotovog novca (7,35 milijardi eura), piše Večernji list.

"Vrijednost ušteđevine najvećih hrvatskih bogataša odgovara godišnjem prihodu Agrokora, ili polovini prihoda državnog budžeta", naglašava Večernji.

Svaki od hrvatskih milionera u prosjeku ima na računu u banci 2,54 miliona kuna (331,7 hiljada eura), navodi se u tekstu i precizira da je riječ o podacima Hrvatske narodne banke (HNB) koja je nedavno analizirala da li postoji neprimjereno veliko oslanjanje banaka na uski broj klijenata.

"Trećina svih depozita koncentrisana je u rukama 22 hiljade domaćih milionera, oko 44 hiljade građana uštedjelo je između pola miliona i milion kuna, dok bi se srednjim slojem moglo smatrati oko 273 hiljade građana, čija je štednja između 100.000 i 500.000 kuna, a prosječna vrijednost njihove ušteđevine oko 223 hiljade kuna".

Velika većina hrvatskih štediša, njih 2,7 od ukupno tri miliona, na računima ima manje od 10 hiljada kuna, u proseku 9.739 kuna (1.270 eura), dodaje se dalje.

HNB se upustila u ovu analizu kako bi detektovala moguće rizike po finansijsku stabilnost, i nije se bavila aspektom socijalnih nejednakosti.

Pošto su zaključili da je u bankama prisutan visok stepen koncentracije i kod depozita i u kreditiranju, HNB je uvela dodatne zaštitne mehanizme kako bi se izbjeglo eventualno destabilizovanje neke od banaka, a tek će kasnije analize pokazati da li postoje bilo kakve promjene u navikama štednje, piše Večernji.