Vučić: Hoće da me ruše, ali državnog udara nema

Vučićević je iznio neke stvari koje nisu baš potpuno istinite, kazao je Vučić
50 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.12.2015. 07:11h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da on ne vidi elemente državnog udara o kojem su proteklih dana spekulisali mediji, ali je dodao da postoji konstantna namjera da se urušava Vlada Srbije.

„Vučićević je iznio neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. U ovom slučaju, ja ne mislim da je bilo državnog udara, ni snage, ni volje, ni namjere. Ovdje postoji permanentna namjera da se urušava Vlada Srbije, ali nije riječ o državnom udaru“, kazao je Vučić gostujući u emisiji „Upitnik“ na Radio televiziji Srbije.

Spekulacije o „mogućem državnom udaru“ u Srbiji traju od početka prošle nedjelje kada je glavni i odgovorni urednik lista „Informer“ Dragan Vučićević iznio takve tvrdnje i pozvao premijera da ne putuje u zvaničnu posjetu Kini.

Vučić je sinoć demantovao optužbe da je učestvovao u iznudi i ucjeni bivšeg lista „Kurir“ Aleksandra Kornica, a kao dokaz ponudio primjerak svog rasporeda za dan kada je navodno sa bratom Andrejem Vučićem, Vučićevićem i direktorom „Informera“ Damirom Dragićem pokušao da nagovori i primora Kornica da lažno optuži vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića.

On je napomenuo da ne samo što je Tužilaštvo tražilo da tim povodom bude saslušan, već je sam tražio i da ode na poligraf.

„Neću da dozvolim bilo kome u Srbiji da me povezuje sa bilo kakvim kriminalom, gadim se kriminalaca i bilo kakvih baraba, jer se borim protiv njih i neću da na mene padne bilo kakva sjenka“, rekao je Vučić. On je kazao da razumije da je premijer najnapadanija osoba u državi i da „nekome smeta“.

Ranije juče srpski ministar odbrane Bratislav Gašić kazao je za Tanjug da je premijer Srbije prema procjenama bezbjednosnih službi najugroženija ličnost u toj državi, a Vojska Srbije apsolutno je spremna da ga sačuva. Govoreći o bezbjednosnim rizicima, a podsjetivši na ubistvo premijera Zorana Đinđića, Gašić je ocijenio da su isti akteri i danas na sceni Srbije.

„To su političko-kriminalno-tajkunsko-medijski akteri, a oni su bili prisutni i kada se desio taj nemili događaj“, konstatovao je Gašić, ali i primijetio da subordinacija svih bezbjednosnih službi daje dovoljno podataka kojima se svakodnevno bavi posebno formiran štab u Ministarstvu odbrane, o čemu, dodao je, ne može da iznese više podataka.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je prekjuče da je policija privela Sinišu Milića, bivšeg pripadnika specijalnih policijskih snaga koji je povezan sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

Milić je navodno zatečen kako osmatra porodičnu kuću srpskog premijera, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare organizovanoj povodom Vučićevog saslušanja u policiji.

Pajtić: Specijalci kao scenografija kako bi izazvali atmosferu straha

B92 navodi da je obraćanje Nebojše Stefanovića prekjuče bilo u drugom planu u odnosu na naoružane pripadnike policije koji su stajali iza njega tokom konferencije.

Opozicija i nevladine organizacije kažu da je ovakav potez nadležnih bio nepotreban i neprimjeren i da mu je cilj zastrašivanje javnosti.

Demokratska stranka (DS) najavila je da će podnijeti krivične prijave protiv Vučića, Stefanovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara jer su, kako navodi DS, u nedjelju izvršili više krivičnih djela u cilju uspostavljanja strahovlade u Srbiji.

Lider DS Bojan Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je premijer juče izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i samovlašće, te da je „kroz pritiske, prijetnje, fantomke i duge cijevi“ pokušao da uspostavi atmosferu staha i uvede strahovladu.

Predsednik DS je kazao da je premijer, ukoliko mu se nije dopadalo šta pišu jedne dnevne novine, mogao da podnese tužbu za klevetu, što je i jedino sredstvo koje je običnim građanima na raspolaganju.

Pajtić je kazao da je ministar policije Nebojša Stefanović zloupotrijebio i ponizio pripadnike elitnih jedinica policije, koji su bili scenografija tokom jučerašnje konferencije za novinare, te da je izvršio više krivičnih djela, uključujući zolupotrebu ovlašćenja i širenje panike.

I pripadnici NVO sektora smatraju da su panciri i naoružani pripadnici specijalnih policijskih jedinica uz ministra Stefanovića, neobičan dekor za jednu konferenciju za novinare.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku kaže da smatra da je cilj zastrašivanje građana.

„Ne mogu da vidim nijedan drugi razlog zašto bi ljudi u dugim cijevima, sa maskama na licu stajali iza ministra policije u zgradi vlade Srbije. Dakle to je potpuno neprimjereno i nikada se do sada nije stvarno desilo“, kazao je Popović.

Bonus video: