Blic: Subotić za korak bliži oslobađajućoj presudi, jači je i od države Srbije

S obzirom na to da je prisustvo svih okrivljenih i njihovih advokata obavezno po zakonu, sud je bio prinuđen da još jednom odloži pretres
52 pregleda 8 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.09.2015. 06:32h

Četvrto uzastopno odlaganje suđenja zbog izostajanja optuženih i njihovih branilaca potvrđuje da je grupa kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta jača od države Srbije, piše Blic.

Subotić je po tvrdnjama ovog beogradskog medija, još jedan korak je bliži pravosnažnoj oslobađajućoj presudi zbog šverca cigareta pošto je glavna rasprava pred Apelacionim sudom prije dva dana ponovo odložena, i to za 22. oktobar.

To je četvrto uzastopno odlaganje koje je nastupilo zbog izostanka okrivljene strane, ovog puta advokatice Irene Vujović, ali i Subotića.

S obzirom na to da je prisustvo svih okrivljenih i njihovih advokata obavezno po zakonu, sud je bio prinuđen da još jednom odloži pretres.

Advokatici je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara, dok se Subotićev ponovni izostanak nije ni razmatrao. Međutim, ni izrečena kazna ni pritisak javnosti neće uticati na to da se spreči odlaganje ni narednog ročišta, zbog čega je opasnost od apsolutnog zastarijevanja krivičnog djela sve izvjesnija, piše Blic.

"Problem je u tome što na sjednici, koja zbog opstrukcija optuženih ne može da se održi još od marta, sud treba da utvrdi da li je krivično djelo koje se Subotiću i ostalima stavlja na teret bilo produženog trajanja ili se radi o odvojenim krivičnim djelima. Upravo od toga zavisi kada će nastupiti zastarjelost gonjenja. U prvom slučaju to je oktobar naredne godine, dok bi u drugom zastarjelost nastupila već za mjesec dana", kazao je za Blic izvor iz srpskog tužilaštva.

Osim izricanja novčanih kazni, sudovi u slučajevima očiglednih opstrukcija nemaju mnogo izbora u očuvanju pravosudnog poretka. Okrivljeni i branioci služe se različitim sredstvima kako bi se domogli oslobađajućih presuda, a u tome im, između ostalog, pomaže i sam Zakon o krivičnom postupku. Zakon nalaže da se ročišta ne mogu održati bez prisustva okrivljenih i branilaca, a ne nudi nijedan pravni lijek kome sud može pribjeći u slučajevima namjernog izostajanja i odlaganja, posebno kada prijeti opasnost od zastarijevanja djela, piše Blic.

"Posebno su opasni postupci u kojima ima više okrivljenih jer je dovoljno da se svako od njih samo jednom ne pojavi i da sudu veže ruke", dodaje izvor Blica.

Bonus video: