Grabar Kitarović: Što prije u eurozonu, to bolje

"Cijela ekonomija je toliko orijentisana ka euru da mislim da što prije se pridružimo, to bolje za cijelu ekonomiju", kazala je Grabar Kitarović
64 pregleda 2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.06.2015. 10:24h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da bi bilo u interesu Hrvatske da se što prije priključi eurozoni i ponovila da se nada da će njena zemlja za to biti spremna do 2020. godine.

U intervjuu za evropski TV kanal Euronjuz (Euronews) ona je istakla da "tu nije riječ samo o tehničkom procesu, već da je to i politički proces", pa će ulazak u eurozonu zavisiti i od političkih odluka.

"Cijela ekonomija je toliko orijentisana ka euru da mislim da što prije se pridružimo, to bolje za cijelu ekonomiju", kazala je Grabar Kitarović.

Prenoseći intervju, Hrvatska radio televizija (HRT) podsjeća da to nije prvi put da predsjednica Hrvatske poziva na uvođenje eura i da je posljednji put to učinila krajem aprila, u izjavi za Rojters (Reuters) kada je izjavila da vjeruje da će Hrvatska u narednih pet godina uvesti euro.

Predsjednica nije sigurna da li je Hrvatskoj bilo bolje bez članstva u EU, piše Euronjuz.

"Teško je procijeniti, moram priznati da ljudima još nije došlo do glave da smo sada članica Evropske unije. I nažalost, ni evropske fondove nismo iskoristili u mjeri u kojoj smo imali mogućnost, tako da Hrvatska nije osjetila jednu od primarnih beneficija koja se može osjetiti u kratkom vremenskom roku", rekla je ona i dodala da javnost u Hrvatskoj postaje euroskeptična i da se po tom pitanju mora nešto preduzeti.

U intrervjuu su obrađene i druge aktuelne teme gdje je Grabar Kitarović istakla da bi voljela da vidi više sprečavanja organiziranog kriminala u regiji, više saradnje po pitanju bezbjednosti, ali i žešću borbu protiv korupcije, medijsku slobodu, demokratski sistem, kontrole nad obavještajnim sistemom, kao i adekvatnu upotrebu obaveštajnog sektora koja bi bila u skladu sa zakonom.

Bonus video: