OD 1. JULA

Njemačka ukida sva ograničenja za zapošljavanje građana Hrvatske

Do sada je u Njemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane građane Hrvatske koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci, a od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. tržište rada je bilo otvoreno i za naučnike i sezonske radnike
59 pregleda 2 komentar(a)
Zapošljavanje, Foto: Shutterstock
Zapošljavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2015. 16:15h

Njemačka od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane, kao i za hrvatske firme koje će bez ograničenja moći da šalju radnike na rad u tu zemlju, prenijeli su hrvatski mediji pozivajući se na današnju odluku njemačke vlade.

Kako prenosi agencija Hina, u saopštenju poslije redovne sjednice vlade u Berlinu, navodi se da 30. juna završava prelazna faza ograničenog pristupa njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane i firme i dodaje da njemačka vlada neće iskoristiti mogućnost produženja ograničenja za još dvije godine.

Do sada je u Njemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane građane Hrvatske koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci, a od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. tržište rada je bilo otvoreno i za naučnike i sezonske radnike.

Početkom ove godine ograničenja su dodatno ublažena pa je tako bilo omogućeno zapošljavanje i onim radnicima iz Hrvatske sa stručnom spremom za koju su se školovali "najmanje tri godine". Ograničenja su jedino postojala za građevinske firme i firme koje se bave čišćenjem objekata u Njemačkoj i koje su htjele da zaposle radnike iz Hrvatske.

Ukidanjem ograničenja od 1. jula njemačko tržište rada otvoreno je i za posljednju kategoriju radnika, onih bez stručne spreme, dok će firme moći neograničeno da zapošljavaju hrvatske radnike ali će morati da se pridržavaju njemačkih zakona koji definišu i minimalnu satnicu.

Njemačka vlada računa da će iz Hrvatske godišnje u Njemačku na rad odlaziti 10.000 ljudi, ali i da bi taj broj mogao varirati u zavisnosti od situacije u Hrvatskoj.

Hina navodi da je ukidanje ograničenja za građane Hrvatske koja je 1. jula 2013. postala punopravna članica EU presedan jer je to prvi put da Njemačka pri proširenju EU ne koristi svoje pravo uvođenja ograničenja od punih sedam godina.

Preporučujemo za Vas