Stefanović: Kada je riječ o Šešelju postupaćemo po Ustavu

"I sve bi to bilo u redu da se to ne prelama preko leđa Srbije. Iako smo završili saradnju sa Hagom, sada moramo ponovo da se bavimo ovakvim temama iako objektivno imamo daleko većih problema", rekao je Ljajić
2 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.05.2015. 14:42h

Vlada Srbije još nije dobila odluku Haškog tribunala u vezi sa povratkom lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u Hag, a kada i ako se to bude dogodilo postupiće u skladu sa Ustavom, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da nikakav dokument nije stigao iz Haškog tribunala, kao i da ne zna da li će stići do 26. maja, kada bi, prema ranijim izjavama potpredsjednika SRS Milorada Mirčića, Šešelj trebalo da bude vraćen u Hag.

Upitan da li postupanje u skladu sa ustavom znači da će Šešelj biti priveden, Stefanović je ponovio da će sve biti u skladu sa Ustavom Srbije.

"Nismo dobili nikakav dokument i ne bih volio da se izjašnjavam o nečemu što nismo dobili", poručio je Stefanović.

Prije dva dana potpredsjednik SRS Milorad Mirčić izjavio je da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag do 26. maja.

S druge strane, služba za saradnju sa medijima Tribunala nije mogla da potvrdi informaciju da je Žalbeno vijeće donijelo bilo kakvu odluku u vezi sa Šešeljem i njegovom povratku u pritvorsku jedinicu tribunala.

Ljajić: Odluka o Šešelju kad razmotrimo sve aspekte

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Lajić rekao je da će Vlada Srbije odluku o Šešelju donijeti kada razmotri sve aspekte slučaja i u skladu sa zakonima.

Ljajić je kazao da je odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da Šešelj mora da se vrati u pritvor do 26. maja "nastavak voluntarizma koji Hag demonstrira u tom predmetu i sukoba razlicitih nivoa sudskih instanci unutar Tribunala", prenijela je televizija N1.

"I sve bi to bilo u redu da se to ne prelama preko leđa Srbije. Iako smo završili saradnju sa Hagom, sada moramo ponovo da se bavimo ovakvim temama iako objektivno imamo daleko većih problema", rekao je Ljajić.

Mihajlović: Vjerujem da će premijer informisati o Šešelju

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da vjeruje da će premijer Aleksandar Vučić ovih dana informisati građane u vezi sa odlukom Haškog tribunal o povratku lidera radikala u Hag.

“Vjerujem da će u narednih nekoliko dana premijer izaći sa informacijom i obavještenjem za sve građane Srbije”, rekla je Mihajlović novinarima poslije razgovora sa građanima iriške opštine.

Ona je napomenula da to pitanje nije u njenoj nadležnosti i dodala da su “prilični pritisci na Srbiju” povodom te odluke Tribunala.

Bonus video: