Vekarić: Hapšenja za Srebrenicu dokaz da zločinci više neće mirno spavati

Odgovarajući na pitanje novinara, zbog čega je Srbija tek 20 godina nakon počinjenihh zločina počela da hapsi osumnjičene, Vekarić je rekao da taj proceš nije mogao biti sproveden bez regionalne saradnje s tužilaštvom iz BiH
1 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2015. 09:55h

Zamjenik glavnog tužioca Srbije i tužilac za ratne zločine, Bruno Vekarić, rekao je da su ovonedjeljna hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici "važan trenutak za Srbiju, kako bi ta država zauzela jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudske procese".

"Ovo je dokaz da nismo zaboravili žrtve Srebrenice. Radi se o ljudima koji su činili najveće zločine kada se pogleda broj žrtava koje su likvidirali. Hapšenjem smo dokazali takođe, da osim žrtava Srebrenice nisu zaboravljeni ni njihovi počinioci", rekao je Vekarić za Dnevni avaz i istakao da "ovo nije kraj hapšenja".

On je ocijenio da je hapšenje u Srbiji, osumnjičenih za zločine počinjene u Srebenici, "veoma važno za Srbiju kako bi stvari iz prošlosti konačno bile postavljene tamo gdje im je i mjesto".

"Ne možemo i ne smijemo zaboraviti žrtve najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata. Ova hapšenja su dokaz da svi oni koji su činili zločine, u Srbiji više neće mirno spavati. Mi smo sada počeli istragu jedne lokacije, a poznato je na koliko je lokacija u Srebrenici počinjen zločin " rekao je Vekarić.

Svi oni koji su mislili da će se moći sakriti iza granice u Srbiji, sada vide da to više nije moguće, da će ih stići ruka pravde, naglasio je tužilac.

Zaključio je da će svi oni za koje postoje dokazi da su činili ratni zločin, a nalaze se u Srbiji, biti izvedeni pred lice pravde.

Odgovarajući na pitanje novinara, zbog čega je Srbija tek 20 godina nakon počinjenihh zločina počela da hapsi osumnjičene, Vekarić je rekao da taj proceš nije mogao biti sproveden bez regionalne saradnje s tužilaštvom iz BiH.

"Dobili smo sve materijale i informacije, a sporazum o saradnji počeo je s primjenom sredinom 2013. godine. Upravo zahvaljujući tome, na osnovu tih podataka i saradnje, izrodila su se ova hapšenja", kazao je tužilac.

Bonus video: