Hrvatska: Vlada će problem dužnika riješiti fiksiranjem kursa franka

Premijer Hrvatske, Zoran Milanović, građanima je obećao da će Vlada zaštititi korisnike kredita u francima
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 19.01.2015. 09:04h

Vlada Hrvatske problem dužnika u švajcarskim francima želi da riješi fiksiranjem kursa franka na 6,39 kuna, nezvanično saznaje HRT u Ministarstvu finansija.

Švajcarski franak (CHF) prošle sedmice je preko noći skočio 15 odsto i time napravio nove probleme za oko 60 hiljada građana Hrvatske koji imaju kredite u ovoj valuti.

Trenutno kurs švajcarskog franka iznosi 7,54 kune (HRK), a očekuje se i dalji rast.

Ministar finansija Hrvatske, Boris Lalovac već se sastao sa predstavnicima vodećih hrvatskih banaka.

Premijer Hrvatske, Zoran Milanović, građanima je obećao da će Vlada zaštititi korisnike kredita u francima.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) stigla je nezvanična informacija da razmatraju četiri različita modaliteta za rješenje ovog problema.

Kako javlja HRT, rješenje se može očekivati u ovoj sedmici. Tražiće se brzo rješenje, koje neće zahtijevati izmjene bilo kakvog važećeg zakona. Iz Vlade Hrvatske očekuju aktivnu pomoć HNB-a.

Od četvrtka, kada je kurs franka naglo porastao, ukupni dug građana u Hrvatskoj koji imaju kredite u francima porastao je za čak četiri milijarde HRK.

Razmjer problema koje imaju korisnici kredita u francima pokazuje istraživanje Udruženja Franak sprovedeno na deset hiljada osoba, a u kojem su doznali da je svaki osmi korisnik kredita u posljednje dvije godine pomišljao na samoubistvo.

Istraživanje o uticaju kredita na zdravlje koje je sprovela članica Udruženja Franak, Brankica Ivanković, ukazala je i na druge alarmantne trendove svaki četvrti korisnik kredita u švajcarskim francima gladuje, njih 95 odsto koristi loše namirnice, a svaki drugi gubi težinu.

Bonus video: