Gradonačelnik: Trebinje je bankrotiralo

Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona eura) "zarobljenih" u "Bobar banci" koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti
3 komentar(a)
Trebinje, Foto: Shutterstock
Trebinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2014. 15:37h

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pozvao je danas Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo.

Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona eura) "zarobljenih" u "Bobar banci" koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti.

Vučurević je naveo da je od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona (oko 1,15 miliona eura) su operativna finansijska sredstva, a 100 hiljada maraka (50.000 eura) su dodatna sredstva.

"Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca", kazao je Vučurević novinarima u Trebinju.

Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne riješi.

"Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili", kazao je Vučurević.

Najavio da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim tijelima koja prate legalnost rada banaka.

"Bobar banka" je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novembra, te su blokirani i svi računi i ulozi.

Agencija za bankarstvo RS je u "Bobar banku" postavila prinudnog upravnika.

Procjenjuje se da je u toj banci "zarobljeno" oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona eura) uloga koji najvjerovatnije neće moći da budu isplaćeni.

Osim sredstava Grada Trebinja, u "Bobar banci" je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektrana na Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda.

Zatim, u "Bobar banci" ostala su i dva miliona maraka Investiciono-razvojne banke RS, koja je putem te banke fizičkim i pravnim licima dala ukupno 44 miliona maraka kredita.

"Bobar banka" zatvorena je samo dva mjeseca pošto je iznenada preminuo njen vlasnik, Gavrilo Bobar, visoki funkcioner i poslanik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prethodnom sazivu Skupštine RS.

Bonus video: