I dalje bez dogovora oko imena Makedonije

Grčka se od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi to ime
59 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2014. 16:14h

Nema napretka u razgovorima Atine i Skoplja o imenu Makedonije, izjavio je Metju Nimic poslije sastanka sa šefom grčke diploamtije Evangelosom Venizelosom.

Nimic, koji je posrednik UN u razgovorima dvije strane, rekao je da nijesu iznijeti nikakvi novi predlozi o imenu Makedonije, koje Grčka osporava, navodeći da ga vlast u Skoplju ne samo uzurpira, već i da njime izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu.

"Predstavio sam neke ideje u prošlosti, neke je prihvatila jedna ili druga strana. Vjerujem da je ovo pitanje koje svi žele da vide riješeno. Imajući u vidu obostranu želju za rješenjem i činjenicu da postoje ideje koje bi mogle da posluže kao temelj za njega, vjerujem da ovo pitanje može biti riješeno", poručio je Nimic.

On je dodao da mu je Venizelos ponovio stav Grčke o tom pitanju.

Upitan kada je posljednji put razgovarao sa grčkim predsjednikom ili premijerom o tom pitanju, Nimic je kazao da predsjednik Papuljas nikada nije bio dio razgovora.

"Koliko ja znam, grčki predsjednik nije uključen u ovo pitanje. Razgovarao sam sa premijerom Andonisom Samarasom u prošlosti. Znam njegovu poziciju, imali smo direktne razgovore", naveo je izaslanik UN.

Nimic je juče u Skoplju o tom pitanju razgovarao sa makedonskim zvaničnicima koji su mu ponovili da Skoplje želi nalaženje uzajamno prihvatljivog rješenja.

Grčka se od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi to ime.

Zbog nerješavanja spora, za šta okrivljuje vladu u Skoplju, Atina je spriječila prijem Makedonije u NATO i njene pristupne pregovore sa EU.

Bonus video: