Tvrdi AuBiH

Senat SAD razmatra rezoluciju podrške poplavljenim područjima

Naročito se ističe i problem klizišta i dislociranih mina koje ponovo predstavljaju opasnost po sigurnost ljudi, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2019. 10:51h

U Senatu američkog Kongresa se razmatra rezolucija kojom se izražava saučešće i podrška žrtvama istorijskih poplava na zapadnom Balkanu.

U rezoluciji se između ostalog navodi da su poplave imale uticaj na živote više od 500.000 ljudi u BIH, Hrvatskoj i Srbiji "i da je kiša u BIH i Srbiji izazvala najveće potope u zadnjih 120 godina", saopštio je danas Američki univerzitet u BIH (AuBiH).

Naročito se ističe i problem klizišta i dislociranih mina koje ponovo predstavljaju opasnost po sigurnost ljudi, navodi se u saopštenju.

Od američkih vladinih agencija kao i od USAID-a, Crvenog krsta, nevladinih organizacija i volontera traži se ubrzani angažman na pomoći regionu zapadnog Balkana u prevazilaženju posljedica istorijskih poplava, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se i da je "dokazani prijatelj BiH i Balkana senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) sponzorisala rezoluciju u vezi sa istorijskim poplavama na zapadnom Balkanu".

Pored senatorke Šahin za sada su ko-sponzori senatori Rob Portman (Rob Portman) i Kris Marfi (Chris Murphy), dodao je Američki univerzitet.

Američki univerzitet ističe i da je primio vijest o razmatranju rezolucije od strane Senata direktno iz kabineta senatorke Šahin.

Podsjeća se da je predsjednik Upravnog odbora tog univerziteta Denis Prcić, 20. maja neposredno poslije poplava, uputio pismo članovima američkog Kongresa informišući ih o poplavama na području zapadnog Balkana.

On je u pismu apelovao za angažman američkog Kongresa kako bi se prevazišle posljedice poplava.

Prcić je trenutno u Vašingtonu gdje održava sastanke sa članovima američke administracije i Kongresa, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas