Peticija o zaštiti akademske časti predata ministarstvu prosvjete Srbije

Potpisnici peticije zatražili su da se formira nezavisna akademska komisija koja bi dala odgovore na sumnje da je Stefanović plagirao djelove doktorata odbranjenog na Megatrendu
1 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Beta
Nebojša Stefanović, Foto: Beta
Ažurirano: 22.06.2014. 15:09h

Peticija o zaštiti akademske časti u Srbiji, koju je podržalo više od 1.800 naučnika i profesora iz zemlje i inostranstva, podnijeta je danas ministarstvu prosvjete i drugim nadležnim institucijama.

U peticiji su podržani napori profesora koji su na sajtu Peščanika ukazali na neetičke radnje u dijelu univerzitetske zajednice Srbije i optužili ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da je plagirao djelove doktorata, a doskorašnjeg rektora Univerziteta Megatrend Miću Jovanovića da je u svojoj zvaničnoj biografiji lažno naveo da je doktorirao u Londonu.

Peticiju, koju je podnio profesor kriminologije s američkog Univerziteta Južni Mejn Dušan Bjelić, proslijeđena je i Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savjetu za naučni i tehnološki razvoj, Konferenciji univerziteta Srbije i Komisiji za sticanje naučnih zvanja, navodi se u saopštenju.

Potpisnici peticije zatražili su da se formira nezavisna akademska komisija, sačinjena od uglednih i nekompromitovanih profesora iz Srbije i inostranstva, koja bi dala odgovore na sumnje da je Stefanović plagirao djelove doktorata odbranjenog na Megatrendu.

Takođe se traži da se preispita akreditacija Megatrend unverziteta i da se u budućnosti ispitaju svi slični slučajevi, na privatnim ali i na državnim univerzitetima.

Oni su zatražili da se prilikom akreditacije univerzitetskih programa uzme u obzir i poštovanje etičkih standarda i pravila i da se sve master i doktorske disertacije u Srbiji, bez obzira da li su odbranjene na državnim ili privatnim univerzitetima, objavljuju u elektronskoj fomi, kako bi bile dostupne široj akademskoj javnosti.

"Pozivamo sve institucije i učesnike u debati da ovom problemu pristupe odgovorno i da ga ne predstavljaju kao političko, već kao akademsko pitanje", navodi se u peticiji.

Bonus video: