Popović: Tačne su sve tvrdnje o plagijatu srpskog ministra

Popović je istakla da je provjerila sve djelove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključila da su "akademci u pravu, plagijat je u pitanju"
18 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 10:34h

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dana Popović ocijenila je da su tačne tvrdnje tri naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Docent na Univerzitetu u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London Branislav Radeljić i doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić su u tekstu objavljenom 1. juna na portalu "Peščanik" naveli da Stefanovićev doktorat obiluje plagijatima.

U autorskom tekstu u današnjoj “Politici”, Dana Popović je navela da je pročitala Stefanovićev rad, koji se od srijede može naći na internetu.

"Sve tvrdnje o plagijatu su tačne. Okrenite stranu 14 u doktoratu prepoznaćete lako tekst sa strane 94 priručnika 'Decentralizacija kao polazište daljeg razvoja Srbije' iz 2006. godine. Okrenite stranu 59 i uvjerićete se da se posljednji pasus u doktoratu može naći na strani 468 publikacije 'Menadžment u funkciji održivog razvoja' iz 2012. godine", navela je Popović.

Ona je istakla da je provjerila sve djelove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključila da su "akademci u pravu, plagijat je u pitanju".

Prema njenim riječima, negdje je plagijat doslovan, a negdje – mozaički - kako ga nazivaju na Harvardu u svom uputstvu o citiranju.

Dana Popović je ponovila da doslovni plagijat nastaje bukvalnim kopiranjem tuđih rečenica, a mozaički - preuzimanjem djelova tuđeg rada uz prepravke, kako plagijat ne bi bio identičan originalu.

Kako je istakla, taj mučan posao prepravljanja tuđeg teksta postao je popularan u doba prvih kompjuterskih programa za otkrivanje plagijata, koji to nisu mogli da otkriju, ali sada nove generacije ovih programa otkrivaju sve.

"I eto šta je Stefanoviću donijela ta modernizacija: u svojoj tezi on skoro na svakoj drugoj-trećoj strani hvali informatičko društvo, elektronsku upravu, modernizaciju, a baš mu se ona osvetila", ocijenila je Popović.

Komentarišući tvrdnju rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića da je Stefanović sproveo istražvanje na 200 ispitanika, Dana Popović je navela da u doktoratu tog nema.

"Nijedne tabele u tom radu nema! U sadržaju piše da se poslije zaključnih razmatranja nalazi aneks, pa pomslih, tamo ih je stavio. Kad ono - ni aneksa nema! Na strani 182 završavaju se zaključna razmatranja, a na strani 183, gdje bi morao da počne taj aneks – opet ništa. Tu počinje spisak literature - čime se rad završava", napisala je Dana Popović.

Ona je navela da očekuje i objašnjenje komisije kako neki doktorat može da se zove "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju loklanim samoupravama (primer grada Beograda)", a da u radu ne bude skoro ni riječi o Beogradu.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

Ministar prosvjete:Fakulteti imaju drugačije kriterijume za doktorate

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da je mnogo veći problem od indicija da je doktorat ministra Stefanovića plagijat to što fakulteti imaju različite kriterijume za doktorske studije.

"Mislim da je mnogo veći problem od toga koliko mi imamo plagijata, pitanje zašto su nam univerziteti i fakulteti toliko različiti i zašto imaju toliko različite kriterijume za doktorske studije i doktorata", kazao je Verbić novinarima u Beogradu.

On je rekao da sve što zna o slučaju doktorata Stefanović čuje iz medija, a da i ako postoji nalaz da je to plagijat, on nije osoba koju bi trebalo pitati za stav, jer postoje stručne komisije koje bi trebalo time da se bave.

"Svaki univerzitet ima etički komitet koji se bavi takvim pitanjima. Ministarstvo ne treba da se miješa u posao Univerziteta, već da se sistemski bavi i da kroz zakone i podzakonske akte što prije napravi red u tome ko može da ima doktorske studije i pod kojim uslovima", dodao je Verbić.

Galerija

Bonus video: