Peščanik: Doktorski rad ministra policije je plagijat

Nakon objave informacije u kojima se tvrdi da je doktorat Stefanovića plagijt, sajt Peščanika je oboren
11 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Rts.rs
Nebojša Stefanović, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 02.06.2014. 13:57h

Sajt Peščanika oboren je pošto je objavio tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je dio doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat. Od momenta objavljivanja teksta, taj portal bio je meta haterskih napada sa IP adresa iz Srbije, kazala je za Radio Slobodna Evropa jedna od urednica Peščanika.

Peščanik je juče objavio tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je dio doktorata Stefanovića plagijat, što je izazvalo burne reakcije u srpskoj javnosti.

Nebojša Stefanović je u junu 2013. godine obranio doktorat na Univerzitetu Megatrend u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primjer grada Beograda)", prenio je B92.

Autori su u tekstu naveli da je aktuelni ministar policije u Sbriji napisao doktorat koji ne zadovoljava elementarne naučne kriterijume

Autori su u tekstu naveli da je aktuelni ministar policije u Sbriji napisao doktorat koji ne zadovoljava elementarne naučne kriterijume.

Nakon što je sajt Peščanika oboren, tekst o doktoratu ministra policije počeo je da kruži društvenim mrežama na alternativnim adresama, kako bi ostao dostupan javnosti. Tim Peščanika uspio je ponovo da "podigne" portal poslije nekoliko sati, a iz redakcije Peščanika navode da će dalje analizirati napade, i ono što budu mogli da ustanove predaće Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

"Ima mnogo indicija da će se ovo nastaviti. Sajt Peščanika je i ranije bio pod napadima, ali nikada ovako intenzivno i nikada sa ovoliko adresa, insistiram na tome - zaštićenih IP adresa, i to iz Srbije", rekla je Svetlana Lukić za RSE.

Sumnjive diplome posljedica loše provjere, ličnih motiva i korupcije

Iako je mogući plagijat ministra izazvao buru reakcija u javnosti, predsjednica nacionalnog savjeta za nauku Vera Dondur izjavila je da u Srbiji ne postoji precizna procedura kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat, niti postoje zakonske posljedice ako je to istina. Sve ostaje na nivou etičkih tijela samih univerziteta.

Pojedini politički predstavnici odmah su zatražili hitnu ostavku jer je ministar prema njihovim riječima prevarant.

Organizacija "Transparentnost Srbija" ocijenila je da je problem sumnjivih diploma državnih zvaničnika posljedica loše provjere u visokoškolskim ustanovama, ličnih motiva i korupcije.

Bonus video: