Hrvatska u EU bez dalmatinskog vina "prošek"

Hrvatska je tokom pretpristupnih pregovora s EU tražila uvršćenje tradicionalnog naziva "prošek" u Aneks XII, dio B uredbe Evropske komisije
8 komentar(a)
Prošek vino, Foto: Tportal
Prošek vino, Foto: Tportal
Ažurirano: 26.03.2013. 09:22h

Ulaskom Hrvatske u EU, naziv "prošek" neće više moći da se koristi jer je Evropska komisija zaključila da taj naziv podsjeća na zaštićenu vrstu vina "Proseko".

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je zato pozvalo proizvođače dalmatinskog desertnog vina "prošek" da poslovanje prilagode novim uslovima jer, po ulasku u EU, neće moći da koriste taj naziv, čak ni na bocama koje imaju u zalihama.

Hrvatska je tokom pretpristupnih pregovora s EU tražila uvršćenje tradicionalnog naziva "prošek" u Aneks XII, dio B uredbe Evropske komisije, navodi Ministarstvo.

Evropska komisija je, međutim, ukazala da bi korišćenje tog naziva moglo zbuniti potrošače, budući da fonetski podsjeća na "Proseko", naziv vrste pjenušavog vina koji je u EU zaštitila Italija.

Iako je, navodi Ministarstvo, Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora isticala da se "prošek" i "Proseko" ne pišu isto, kao i da su to sasvim različiti proizvodi, Evropska komisija je tražila povlačenje tog zahtjeva.

Bonus video: