Slovenija: Nakon nesreće zabrana letova balonima

Osim o okolnostima same nesreće policija je potvrdila da se vodi i istraga o mogućem kaznenom djelu
0 komentar(a)
Slovenija balon, Foto: Beta/AP
Slovenija balon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2012. 17:17h

Svi komercijalni letovi balonima u Sloveniji su do dalnjega zabranjeni, objavila je u ponedjeljak državna agencija za civilno vazduhoplovstvo.

Odluka o zabrani donešena je nakon nesreće velikog balona sa 32 ljudi blizu Iga kod Ljubljane u četvrtak rano ujutro, u kojoj su poginule četiri osobe. Balon se zapalio pri neuspješnom pokušaju mekog prisilnog slijetanja, zbog oluje i zračnih vrtloga, nakon što je udario u drvo na polju.

U nesreći je poginulo četvoro ljudi, a više ih je i dalje u bolnicama. Mnogi od njih imaju teške frakture, te opekotine opasne po život.

Osim o okolnostima same nesreće policija je potvrdila da se vodi i istraga o mogućem kaznenom djelu izazivanja opšte opasnosti.

Prema nezvaničnim informacijama koje su prenijeli slovenski mediji, organizator i vlasnik balona, koji se takođe nalazi u bolnici s opasnim povredama, mogao bi biti odgovoran za nesreću jer mu je licenca za upravljanje balonom bila oduzeta prije više mjeseci zbog slabog vida, pa ne bi smio letjeti.

Istraga o uzrocima do sada najtragičnije nesreće takve vrste u Sloveniji i dalje teče, a neki rezultati trebali bi biti poznati još ove sedmice.

Slovenski stručnjaci za balone i sigurnost upozoravaju i na sve veću "komercijalizaciju" na području pružanja usluga leta balonom, ali i potrebu strožih propisa.

Bonus video: