Nebojša Stefanović novi predsjednik Skupštine Srbije

Stefanovićev izbor za predsjednika republičkog parlamenta podržalo je 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržanih 15. Ukupno je glasalo 205 poslanika
81 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Rts.rs
Nebojša Stefanović, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 23.07.2012. 15:41h

Kandidat Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izabran je za novog predsjednika Skupštine Srbije i najavio da će u četvrtak ili petak biti održana posebna sjednica na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Stefanovićev izbor za predsjednika republičkog parlamenta podržalo je 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržanih 15. Ukupno je glasalo 205 poslanika.

Stefanović je novinarima rekao da je za sjutra zakazao sjednicu parlamenta na kojoj će početi rasprava o predloženim zakonima o vladi i ministarstvima, čije je donošenje preduslov za izbor vlade.

Novoizabrani predsejdnik Skupštine Srbije jedan je od osnivača SNS, član njenog Predsjedništva, potpredsjednik Glavnog odbora i šef beogradskog odbora naprednjaka.

Stefanović je poručio danas da će cilj rada parlamenta u naredne četiri godine biti da se omogući potpuna kontrola izvršne vlasti u skladu sa Ustavom i zakonom, prtenosi Tanjug.

On je najavio da ima tri cilja, a to su - jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine nad radom vlade, njeno dodatno otvaranje prema javnosti i osnaživanje prava svih poslaničkih grupa.

SNS svoje peto mjesto potpredsjednika Skupštine daće LDP-u, najavio je vršilac dužnosti lidera stranke Aleksandar Vučić.

SNS, prema njegovim riječima, ima pravo na petog potpredsjednika Skupštine, ali to mjesto neće uzeti, već će predati LDP-u. „To je naša obaveza prema korektnim odnosima između ljudi koji rade i sarađuju, pa makar mislili drugačije".

Bonus video: