Razotkrio ga prsten: Ovo je Hrvat odgovoran za pljačku vijeka u Veneciji

Hrvatsko-srpska banda iz trećeg pokušaja pokrala nakit milionske vrijednosti iz Duždeve palate
88 pregleda 3 komentar(a)
vinko tomić, Foto: MUP Hrvatske/Facebook/Youtube
vinko tomić, Foto: MUP Hrvatske/Facebook/Youtube
Ažurirano: 10.11.2018. 08:16h

Hrvatska policija prekjuče je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji. Kako je saopštio hrvatski MUP, radi se o državljaninu Hrvatske i BiH Vinku Tomiću (60) te hrvatskim državljanima Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Policija je uhvatila i petog člana bande, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga. Petorici uhapšenih danas je određen ekstradicioni pritvor.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par minđuša od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara, kao i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara.

Razotkrio ga prsten

"Mozak" pljačke bio je je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta - u Londonu, Las Vegasu, Hongkongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog osam miliona švajcarskih franaka.

Italijanska policija otkrila je na pres konferenciji kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Fejsbuku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate, piše hrvatski Indeks.

Dva propala pokušaja pljačke

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala da izvede pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. decembra 2017. godine, kada je radnik obezbjeđenja uočio da se sumnjivo ponašaju i sve posjetioce udaljio od vitrina.

Ponovo su pokupali 2. januara ove godine, ali nisu uspjeli jer su ih ostali posjetioci stalno ometali.

Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi.

Kako je saopštila policija, imali su i pomagača - radnicu Duždeve palate u kojoj je izvedena pljačka, prenosi Indeks.

Bonus video: