Milanović: Hrvatska kaže "da" Evropskoj uniji

Ako građani odluče da glasaju za EU, Hrvatska će 1. jula 2013. godine postati punopravna članica Unije
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Index.hr
Zoran Milanović, Foto: Index.hr
Ažurirano: 22.01.2012. 10:38h

Hrvatska kaže "da", poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je glasao na referendumu na kojemu hrvatski građani danas odlučuju o pristupanju Hrvatske Evropsku uniju.

Milanović je time, nakon glasanja na koje je došao u pratnji supruge Sanje, odgovorio na novinarsko pitanje je li ga strah da će hrvatski građani na referendumu reći "ne" ulasku u Uniju.

Upitan ima li kod njega ikakvog mjesta euroskepticizmu, odgovorio je kako nema mjesta euroskepticizmu, već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini.

"Mora vas vući optimizam i vjera u budućnost", istakao je Milanović, prenosi Sarajevo-x.com.

Drugi referendum u istoriji

Građani Hrvatske danas na referendumu odlučuju o pristupanju zemlje Evropskoj uniji.

Nešto više od 4,5 miliona birača moći će da glasa na ukupno 6.749 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu.

Na drugom referendumu u istoriji Hrvatske građani će se izjašnjavati o pristupanju EU sa kojom je Hrvatska pregovarala od oktobra 2005. do 30. juna prošle godine kada su zaključeni pristupni pregovori i potpisan Pristupni ugovor.

Ako građani odluče da glasaju za EU, Hrvatska će 1. jula 2013. godine postati punopravna članica Unije nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratifikuju Pristupni ugovor.

Za odluku o udruživanju Hrvatske sa EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasaju zaokruživanjem odgovora "za".

Bonus video: