DILEMA HRVATA

U Zagrebu održani skupovi protiv i za članstvo u EU

Skup "Vijeća za Hrvatsku - Ne u EU" održan je na Trgu bana Jelačića i organizovalo ga je 14 vanparlamentarnih stranaka i oko 15 udruženja
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 19:57h

U Zagrebu su danas održana dva skupa - jedan sa kojeg je upućena poruka da Hrvatska ne treba da postane članica EU i drugi sa kojeg je upućen poziv građanima da na referendumu glasaju za članstvo u Uniji.

Skup "Vijeća za Hrvatsku - Ne u EU" održan je na Trgu bana Jelačića i organizovalo ga je 14 vanparlamentarnih stranaka i oko 15 udruženja, prenosi agencija Hina.

Na tom skupu učestvovalo je nekoliko stotina članova i pristalica Vijeća. Okupljenima se obratilo desetak govornika koji su kritikovali vlast zbog proevropske politike, proglasivši je "izdajničkom" i "podaničkom prema evropskim centrima moći".

Predsjednik Hrvatske čiste stranke prava Josip Miljak rekao je da se EU raspada i da puca po šavovima. On je pozvao građane da se izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU i naglasio da je zaokruživanje "protiv" glas za Hrvatsku.

Pusić upozorila na krizu ako se odbije EU

Drugi skup održan je u Gajevoj ulici u organizaciji Hrvatske narodne stranke i na njemu je učestvovala i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Ona je pozvala građane da se na referendumu 22. januara izjasne za članstvo u EU, jer bi se u suprotnom Hrvatska mogla naći u teškoj privrednoj krizi.

"Ekonomski, naći ćemo se u neopisivo teškoj situaciji. Prva reakcija će verovatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će verovatno biti procjena investicione sigurnosti u Hrvatskoj, jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje", poručila je Pusić.

Šefica hrvatske diplomatije naglasila je da bi pozitivan ishod referenduma dao Hrvatskoj šansu da nastavi putem privrednog oporavka.

Ona je dodala da ne misli da postoji problem oko informisanja građana o prednostima i nedostacima članstva u EU.