Dežer: Srbija u posljednjem trenutku izbjegla bankrot

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Srbija "u posljednjem trenutku izbjegla ono što se desilo Grčkoj"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 20:20h

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocijenio je da je Srbija u posljednjem trenutku izbjegla "grčki scenario", jer je na vrijeme zatražila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i makroekonomiju uskladila tako da se javni dug ne povećava, piše Beta.

"Srbija je vrlo brzo pozvala MMF kako bi uzela kredit i uskladila je makroekonimiju tako da njen javni dug ne eskalira, to su preventivne mjere koje je Srbija preduzela i izbjegla je situaciju koja se desila Grčkoj", rekao je Dežer u beogradskom Domu omladine nakon projekcije filma "Euro pred naletom evropskih tržišta" francuskog novinara Žana Katremera.

Nakon filma o krizi koja je zahvatila Grčku, Dežer je obraćajući se publici rekao da je Srbija "u posljednjem trenutku izbjegla ono što se desilo Grčkoj".

Prema Dežerovim riječima, mjere koje je Srbija preduzela su preventivne i "jedine prave mjere" zahvaljujući kojima je zemlja izbjegla grčki scenario.

"Države moraju da se poprave i da ne traže više od onoga što zarade", istakao je Dežer govoreći o ekonomskoj krizi sa kojom se suočavaju brojne zemlje.

O proširenju Evropske unije

Kako je naveo, ako se reforme preduzmu na vrijeme, kao što je to uradila Njemačka, između ostalog povećanjem starosne granice za penziju, ekonomije država će biti dobre.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Dežer je rekao da je prijem Bugarske i Rumunije bio uspješan i da su te zemlje svojim ulaskom u Uniju povezale istočnu i zapadnu Evropu.

Dežer je naveo da se nove potencijalne članice suočavaju sa težim uslovima za prijem od svojih prethodnika jer moraju da ispune mnoge uslove, poput poštovanja vizne liberalizacije i borbe protiv korupcije.

"Karta za ulazak u Evropsku uniju je poskupjela", poručio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Bonus video: