Euleks spremno čeka dokaze

Euleks je pozvao sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući samog Martija, da iznesu sve dokaze.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 18:58h

Tužioci Euleksa otvorili su preliminarnu istragu o navodima iz izvještaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, a misija je saopštila da veoma ozbiljno shvata navode iz izvještaja, te da posjeduje kapacitet, stručnost i nadležnost za sprovođenje istrage.

„Mi smo spremni, voljni i u mogućnosti da preuzmemo tu odgovornost”, navodi se u saopštenju Euleksa.

Euleks navodi da su njegovi tužioci spremni odmah da počnu rad ukoliko dobiju dokaze i činjenice o navodima iz izvještaja Martija o trgovini ljudskim organima i ostalim kriminalnim radnjama nakon sukoba na Kosovu, u koje su, prema izvještaju izvjestioca SE, umiješani bivši pripadnici OVK koje je vodio aktuelni kosovski premijer Hašim Tači.

Euleks je pozvao sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući samog Martija, da iznesu sve dokaze koje imaju u pogledu tih ozbiljnih optužbi.

„Razumijemo zabrinutost u pogledu zaštite svjedoka u regionu, ali smo potpuno sigurni u svoju jedinicu za zaštitu svjedoka. Iskustvo je već pokazalo da je ona u stanju da rješava veoma osjetljive slučajeve“, navodi se u saopštenju.

„Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do krivičnog gonjenja. Ako dobijemo takve informacije, naši tužioci su spremni da odmah krenu sa radom“, dodaje Euleks.

Na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 26. januara usvojena je rezolucija na osnovu izvještaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, kojom se zahtjeva istraga o tim zločinima.

Bonus video: