"Stanje demokratije katastrofalno"

Tadić: Neki EU lideri dozvolili vlasti da uništi institucije u Srbiji

"Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji međunarodni sagovornici često nisu razumjeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suočili sa slučajevima Krima, Južne Osetije i Abhazije bili su u šoku", istakao je Boris Tadić
3319 pregleda 0 komentar(a)
Tadić, Foto: Emil Vas/Betaphoto, Emil Vas/Betaphoto
Tadić, Foto: Emil Vas/Betaphoto, Emil Vas/Betaphoto

Bivši predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić u intervjuu za španski El Pais ukazao je da to što EU nije definisala strategiju vlastite konsolidacije ni proširenja- ima za posljedicu sve veći uticaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu.

On je, kako je navedeno u saopštenju SDS-a, takođe upozorio da je Srbija postala zemlja samo jednog pitanja-Kosova.

"Stanje demokratije u Srbiji je jednostavno katastrofalno. Pojedini evropski lideri dozvolili su aktuelnoj vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji, a to je problem i za čitav region", upozorio je Tadić.

Dodao je da ne razume takav pristup EU prema Srbiji.

"Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji međunarodni sagovornici često nisu razumjeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suočili sa slučajevima Krima, Južne Osetije i Abhazije bili su u šoku", istakao je Tadić.

U intervjuu se osvrnuo i na urušavanje demokratije u Srbiji "pod apsolutističkom vlašću Aleksandra Vučića", kao i na proteste i bojkot predstojećih izbora.

"Sedam godina se urušava demokratija u Srbiji i jedini način je da se obratimo preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutista, demagog i populista. Svakodnevno smo 24 sata izloženi lažnim vijestima i u takvim okolnostima građani ne mogu da imaju slobodan izbor", rekao je Tadić i dodao da će zbog bojkota izbora takva vlast imati još više poslanika, ali da je "davanje legitimiteta tom procesu još problematičnije."

Preporučujemo za Vas