Vogel: Za Srbiju i Crnu Goru bolje da integraciju u EU nastave po postojećoj metodologiji

Vogel je za Glas Amerike ocijenio kriterijume metodologije čije se usvajanje očekuje prije majskog samita Evropska unija-Zapadni Balkan, kao oštrije u odnosu na postojeće
2904 pregleda 0 komentar(a)
Tobi Vogel, Foto: Twitter
Tobi Vogel, Foto: Twitter

Istraživač briselskog Centra za evropske političke studije Tobi Vogel ocijenio je danas da bi za Srbiju i Crnu Goru bilo korisnije da pregovore sa Evropskom unijom (EU) nastave po postojećoj, umesto da pređu na novu metodologiju proširenja.

Vogel je za Glas Amerike ocijenio kriterijume metodologije čije se usvajanje očekuje prije majskog samita Evropska unija-Zapadni Balkan, kao oštrije u odnosu na postojeće.

"Dakle, fokus je na ostvarivanju funkcionalne demokratije. Tako da bi se predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić mogao zapitati, ukoliko bi razmišljao u tom smjeru, koliko je to zaista mudra ideja. Ostanak pri sadašnjem pristupu bio bi lakši jer bi primjena pravila o pregovaračkim oblastima mogla postati prilično zapetljana", rekao je Vogel.

Vogel je rekao da bi sama primjena nove metodologije, pogotovo u slučaju Srbije, mogla da bude složenija, jer je mnogo usredsređenija na vladavinu prava i proces demokratizacije nego dosadašnji pristup.

Prema njegovim riječima, sveukupno usporavanje u Srbiji direktna je posledica onoga što se dogadja u zemlji.

"Nisam u mogućnosti da predvidim kako bi se stvari mogle ubrzati ukoliko srpske vlasti ne promijene svoj kurs i primijene reforme u oblasti vladavine prava, ali i u drugim oblastima", rekao je Vogel.

Bonus video: