REAKCIJA NA SAEM

REM Srbija: Ukidanje dijela programa TV Pink i Happy otvorena cenzura

U reagovanju REM-a navodi se da je SAEM prenebregao mišljenje Stručne službe srpskog regulatora i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom mjerom, zabranom određenih sadržaja
6637 pregleda 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2020. 19:35h

Odluka regulatora za elektronske medije, da ukine određene sadržaje televizija Happy i Pink M, predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama, saopštio je Savjet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Srbije.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) odlučio je da će reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biti ograničeno na tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

U reagovanju REM-a navodi se da je SAEM prenebregao mišljenje Stručne službe srpskog regulatora i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom mjerom, zabranom određenih sadržaja.

Prema njihovim riječima, stručna služba REM-a pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju.

"Stavovi koji su u tim emisijama izrečeni, svakako odudaraju od stavova zvanične Podgorice, ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj određene dvije prekogranične televizije", ističe Savjet REM-a.

Iz tog tijela su ocijenili da posezanje za takvom mjerom „vraća crnogorskog regulatora u neka prošla vremena i svodi ga na nivo ideološke, partijske, komisije“.

„U nadi da će naše kolege iz Crne Gore uvidjeti svu štetnost svog postupka, pozivamo ih da još jednom, zajedno, i u skladu sa svim, ne samo našim, nego i evropskim standardima i propisima, razmotrimo sva sporna pitanja i, poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, pomognemo da se problem riješi“, naveli su iz REM-a.

Kako su kazali, zabrana i cenzura svakako nijesu rješenje.

„One su samo problem, jedan od onih koji stvara nepotrebni jaz između dvije države i naroda", zaključuje se u reagovanju Savjeta REM-a.

Preporučujemo za Vas