Radovanović: Zabrinjavajuće je što vlast krši sopstvene propise, moguć novi talas epidemije

Prema riječima doktora Radovanovića, najporaznije u čitavoj priče jeste činjenica da je sama vlast prekršila sopstvene mjere
2514 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Radovanović, Foto: Beta/AP
Zoran Radovanović, Foto: Beta/AP

Uprkos mjerama zabrane okupljanja i činjenici da je epidemija koronavirusa i dalje priustna, pristalice Srpske napredne stranke su prethodne večeri organizovane od strane svojih lokalnih odbora kako bi pružili podršku poslanicima SNS koji štrajkuju glađu ispred Skupštine. Na istom skupu, prisustvovalo je i nekoliko desetina pristalica Dveri, koji su došli da pruže podršku lideru tog pokreta Bošku Obradoviću. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da bi ovakvo, neodgovorno ponašanje, moglo bi ponovo da dovede u zdravstveni rizik čitavu naciju.

“Ovo je veoma ozbiljan zdravstveni rizik. Vrlo je zabrinjavajuće to što vlast krši sopstvene propise. U toku je epidemija od većeg epidemiološkog značaja i ona nameće određena ograničenja. Kažanjivo je kršiti propise i rasijavati zarazu, a ovde je sve prekršeno i to od strane vlasti”, navodi epidemiolog Zoran Radovanović.

Prethodnog dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iznio je podatak da je na skupu podrške poslanicima Aleksandru Martinoviću i Mariji Božić, prisustvovalo 5. 790 pristalica SNS i oko 65 pristalica pokreta Dveri.

“Ja znam da nije formalni organizator SNS, već neko udruženje ili asocijacija”, rekao je predsjednik, da bi kasnije naveo da su opštinski odbori njegove stranke pozivali ljude na skup ispred Skupštine.

“Ja mnogo volim te ljude, ali znam da to nije bilo ni dovoljno odgovorno ponašanje opštinskih odbora koji su pozvali ljude iz SNS-a da dođu na takav skup”, izjavio je on.

Prema riječima doktora Radovanovića, najporaznije u čitavoj priče jeste činjenica da je sama vlast prekršila sopstvene mjere.

“Postoji zabrana okupljanja, a tu se pojavila velika grupa ljudi koja je organizovano dovedena i odvedena autobusima. Duvali su jedni drugima u lice i vrat. Ako i jedna osoba bila zaražena, onda ćemo za pet do deset dana imati više novooboljelih. Ukoliko je ta osoba zarazila nekoliko ljudi, a to se ne otkrije odmah, onda će imati na duže staze povećanje broja oboljelih i ta kriva, koja je obarana sa mnogo napora i po ogromnoj cijeni, ponovo će početi da se razvlači”, naveo je Radovanović.

Prethodne večeri, povdom događaja ispred Skupštine, oglasio se putem Fejsbuka i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, epidemiolog Predrag Kon.

On je napisao da nije vrijeme za ovakvu vrstu okupljanja.

“Nikako nije vrijeme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz pretjerano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je vjerovatno da ćemo imati porast obolijevanja poslije 18.05. Niko ne treba da se iznenadi. Ipak još uvek može da se spriječi. Samo da se sprovode mjere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mjera”, upozorio je Kon.